Készült: 2020.10.29.23:38:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

209. ülésnap, 154. felszólalás
Felszólaló Dr. Kling István
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:18

Felszólalások:  <<  154  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KLING ISTVÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A hulladékgazdálkodásról szóló törvény szerint az önkormányzatok feladata volt az elmúlt nyolc évben, hogy felkészüljenek a településihulladék-kezelés feladatainak elvégzésére. Meg kell jegyeznem, hogy ebben a környezetvédelmi felügyelőségek is jelentős segítséget adtak, jelentős hatósági munkát végeztek. Az önkormányzatok szabadon dönthettek a projektek kialakításáról. Az ehhez szükséges uniós és nemzeti forrásokat a kormány időben és a lehető legmagasabb támogatási aránnyal biztosította, több mint 360 milliárd forint került a pályázati keretbe. Amint azt az országban máshol megépült és már működő hulladékgazdálkodási rendszerek mutatják, az időben elkezdett fejlesztések sikeresen megvalósultak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több lerakó már rendelkezik úgynevezett kombinált alsó szigetelőrendszerrel, de nem elégítik ki teljeskörűen az uniós követelményeket. Az is tény, hogy a lerakó hiányzó műszaki elemeinek pótlására lett volna idő.

Természetesen a megye hulladékgazdálkodási problémái a tárca előtt ismertek. A hatósági és projektmenedzselési feladatokat közvetlenül figyelemmel kísérjük. Emellett a tárca az előző év októbere óta aktív egyeztetést folytatott a térségben érintett önkormányzatok és közszolgáltatók képviselőivel. A jelentős csúszással megvalósuló szabolcs-szatmári projektek esetében is részletesen felmérték, hogy mennyi a bezárásra tervezett lerakók szabad kapacitása, mekkora a környezetveszélyeztetés mértéke, és milyen lehetőségei vannak az átirányíthatóságnak.

Tisztelt Képviselő Úr! Az ártalmatlanítani kívánt települési hulladékot kizárólag a környezetvédelmi engedéllyel rendelkező hulladéklerakóba lehet szállítani. A térségben található kombinált alsó szigeteléssel rendelkező, de műszakilag nem teljeskörűen megfelelő hulladéklerakók engedélyük módosítása iránti kérelmet nyújthatnak be a környezetvédelmi hatóságokhoz az év végéig történő üzemeltetésre, így további segítségre számíthatnak. Meg kell jegyeznem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a hulladéklerakók bezárásával vagy továbbüzemeltetésével kapcsolatos döntést a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság hozza meg, a hatósági eljárásba tárcánk nem kíván beavatkozni.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet.

Felszólalások:  <<  154  >>    Ülésnap adatai