Készült: 2020.09.18.19:25:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

245. ülésnap (2009.11.18.), 42. felszólalás
Felszólaló Varga József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A tisztázó szavaknak van itt a helye. A vitában nem az a kérdés, hogy ki milyen programot indított el, az a kérdés, hogy működnek-e a programok, van-e eredmény. Azt állítom, hogy nincs. Az oktatás szintjén sincs, tehát nem tudtunk áttörést csinálni. Ismerjük be, hogy az elmúlt húsz év romapolitikája ilyen értelemben megbukott.

Gúr Nándornak mondanám: az integrációnak az a célja, hogy az átlag magyar állampolgár kulturáltsági, gazdasági szintjét minél hamarabb elérje a magyarországi cigányság. Azt állítom, hogy szükség van az "Út a munkához" programra, de ezzel, a 6 óra alatt 48 ezer forint nettóból ez elérhetetlen.

(10.20)

Ilyen értelemben mondom én, hogy áttörés kell, teljesen új koncepció, mert úgy tűnik, hogy az elmúlt húsz év romapolitikája nem volt képes áttörést hozni. Ezt ismerjük be!

És engedjen meg nekem egy személyes hozzászólást a témához: engem nagyon nem érdekel, hogy kik, milyen programokat csináltak a magyarországi cigányság számára. Engem az érdekel cigány emberként, hogy ez hatékony legyen, gyorsuljon fel az integráció, és mi, cigányok is részt tudjunk venni Magyarország felépítésében. Ma úgy tűnik, hogy hiányzik egymillió munkahely, van közel 800 ezer roma, akinek zömében nincs munkája. Ez lenne a megoldás. De ezt közösen kell kitalálni, mert ha ugyanez fog történni a következő négy évben, mikor jönnek ezek a beszámolók, hogy majd innen áll föl valaki, és azt mondja, hogy mi milyen programot találtunk ki és milyen jó, akkor nem fogunk haladni.

Közösen be kell ismerni, hogy az elmúlt húsz év romapolitikája megbukott. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai