Készült: 2020.09.28.04:48:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2009.11.10.), 256. felszólalás
Felszólaló Varga József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:46


Felszólalások:  Előző  256  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Érdekes vita folyik ma a parlamentben: Keleti György sajnálkozik egy kistelepülésen, hogy milyen helyzetbe jutott. Képviselőtársam, az ellenzék minden olyan intézkedésnél fölemelte a szavát, amit önök hoztak meg. Önök zárták be a kisiskolákat, önök zárták be a postákat, és önök terjesztették be a vasútvonalak megszüntetését is. Nem most kellene aggódni - akkor kellett volna.

Azért érdekes a vita, mert én a saját módosító indítványom mellett próbálnék szót emelni, de sajnálattal vettem észre, hogy az egész Országgyűlésben kettő darab módosító van, ami konkrétan a magyarországi cigányságot érinti. Sajnálatos módon a másik módosító indítvány, amit egy szocialista képviselő, Teleki László nyújtott be, arról szól, hogy a Magyarországi Cigányokért Közalapítványtól, amit megkurtítottak, még 85 millió forintot el akar venni. Ez szerintem megengedhetetlen.

Önök többször több szinten, miniszterelnöki szinten is azt mondták, hogy a magyarországi cigányság integrációja nélkül nincs felemelkedés. Ezzel egyetértünk. Akkor mondják meg nekem, hogy 2003 óta miért csökkennek folyamatosan a magyarországi cigányságra szánt pénzek, nevezetesen például az ösztöndíjra szánt pénzek? Adatokat szeretnék önöknek mondani, és ezzel érvelni amellett, hogy támogassák majd az én módosító indítványomat, ami arról szól, hogy a magyarországi cigányság gyerekei, ha tanulni akarnak, megtehessék, és ezt ösztöndíjjal honorálja nekik ez a nemzet, még egyszer mondom, ez a nemzet, nem a Szocialista Párt és nem az ellenzék, hanem a magyar nemzet.

Hogy ne kelljen visszakanyarodnom az Orbán-kormányhoz - mert itt egyes képviselőtársaimnak már az Orbán szóra, úgy látom, hogy komoly gondjaik vannak -, én a Medgyessy-kormányt hozom példaként. Azt, gondolom, minden képviselő tudja - ha nem, akkor közlöm velük -, hogy az ösztöndíjrendszer beindulása óta félévenként kaptak a gyerekek pénzt. 2003-2004-ben nem Fidesz-kormány volt, Medgyessy Péter vezette a kormányát, önöket, és 589 millió forintot kaptak a roma tanulók. Még egyszer mondom, egy fél évre. Most önök 400 millió forintot terveznek egy egész évre. Ez szerintem megengedhetetlen.

Ugyanígy sajnálattal vettem tudomásul, hogy önök a romatelep-felszámolás élharcosai szóban, a tettekben 8 év alatt nem sikerült eljutni 25 romatelep felszámolására, miközben 2004-ben a Medgyessy-kormány bejelentette, hogy fölszámolja a romatelepek 50 százalékát. Ugye, önök sem gondolják komolyan, hogy ez eredmény? 550 romatelepről tudunk. A Bajnai-kormány - ugye, kampányév következik 2010-ben - most már csak az egyharmadát vállalja. Ilyen komolytalanul ezzel a problémával nem szabad foglalkozni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Szabó Zoltánnak igaza van. Szabó Zoltán azt mondja, ha egy ország gondban vannak, akkor együtt sírunk, együtt nevetünk. Kedves Szabó Képviselőtársam! Önök állandóan nevetnek, mi, szegények állandóan sírunk. Én abban bízom, hogy ez 2010 májusától meg fog változni.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  256  Következő    Ülésnap adatai