Készült: 2020.09.26.04:49:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2009.10.07.), 320. felszólalás
Felszólaló Varga József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  320  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Személetbeli különbség lehet köztünk, akár Szűcs Erikával is. Amiről ön beszél, azt készséggel el is ismerem, de ön is tudja, hogy ma Magyarországon 50-60 ezer forint közötti bérből nem lehet fejlődni. Az arra elég, hogy éppen ne haljanak meg emberek.

Amikor foglalkoztatásról beszélek, akkor azokról a szférákról beszélek, ahol normálisan lehet keresni, és oda meg - higgye el nekem - csak az oktatáson keresztül lehet eljutni. Tehát az a szemlélet, hogy kell foglalkoztatni a szegényeket - én inkább így beszélnék róla, mert ez inkább már szegénypolitika -, ebben köztünk nincs vita. Abban van vita, hogy ezekből a szegényekből nagyon kevesen lesznek majd később jól fizetett szakmunkások, esetleg egyetemisták.

Azért mondom, hogy szemléletbeli probléma van, mert én romaként tapasztaltam életem folyamán, hogy családi pótlékból nem lehet megélni. Nem lehet arra alapozni, hogy egy életen át családi pótlékból és valamennyi kis pénzből éljenek meg a cigány családok. Tehát nem hiszem el, hogy Göndör képviselő úr úgy gondolja, hogy ha egy kormány magasabb vagy alacsonyabb családi pótlékot ad, az valamilyen szinten érdemben befolyásolja a magyarországi cigányságot. Nem. Az befolyásolja a magyarországi cigányságot, ha egyéni egzisztenciákon keresztül föl lehet zárkóztatni az átlag magyar állampolgár közelébe egy roma családot. És ebben vagyunk partnerek.

Súlyozni kell tudni egy kormánynak. Nekem meggyőződésem, hogy most, a következő költségvetésben 300 millió forintot inkább romaösztöndíjra költenék, ha én lennék kormányon, mint például képernyőcserére. Lehet, hogy az még kibír egypár évet.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  320  Következő    Ülésnap adatai