Készült: 2020.09.24.21:16:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2009.10.07.), 314. felszólalás
Felszólaló Varga József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:51


Felszólalások:  Előző  314  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy ott próbáljam folytatni, ahol Farkas Flórián abbahagyta. Ebben a késő esti órában talán 8-10 percet fogunk beszélgetni a magyarországi cigányságról. (Göndör István: Tegnap is beszéltünk róla, képviselő úr.) Én máról beszélek, Göndör képviselő úr. Én tisztességgel végighallgattam önt, egyszer sem szóltam közbe.

(Az én véleményem szerint Magyarország két legnagyobb problémája a következő 20 évben...)

Hész/Lezsák/(Varga József)/bl

(18.30)

Az én véleményem szerint Magyarország két legnagyobb problémája a következő húsz évben a népesség fogyása és a magyarországi cigányság integrációja lesz. Én az elsőről nem beszélnék, de a magyarországi cigányság integrációjáról szívesen beszélek, mert önök nyolc év kormányzás alatt nem sok dolgot tettek azért, hogy a magyarországi cigányság integrációja felgyorsuljon.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ma kulcsszavak hangzottak el, ilyen kulcsszó volt a válság. Nem lehet mindent a válságra fogni. A magyarországi cigányság integrációja nem a válság miatt állt meg, hanem azért állt meg, mert önök folyamatosan egyre kevesebb pénzt költöttek a magyarországi cigányság integrációjára. Persze könnyű azt mondani, hogy a válság miatt mindenhova kevesebb pénz jut, ilyen értelemben a magyarországi cigányságra is.

Tatai képviselőtársamnak mondanám - ő azt javasolta Farkas Flóriánnak, hogy nézze meg a költségvetést, ezt beszéljék meg majd együtt -, én megnéztem a költségvetést, és a költségvetésben tavaly önök a magyarországi cigány ösztöndíjra 500 milliót terveztek, és kapott is, az idei költségvetésben ez már csak 400 millió. Nehogy azt mondja nekem, hogy ez fejlődés vagy ugyanannyi. Ez visszafejlődés.

Ugyanígy szeretném mondani önnek, hogy 2009-ben romatelep-felszámolásra önök egyetlen forintot nem terveztek. Egy ellenzéki módosító kapcsán mégis került erre a sorra egymilliárd forint. Azt csak zárójelben jegyzem meg (Tatai-Tóth András: Ki szavazta meg a költségvetést?), hogy ezt a módosítót sem ön, sem Gyurcsány Ferenc, sem Kiss Péter, sem Lendvai Ildikó, sőt továbbmegyek, a szociális miniszter, Szűcs Erika sem szavazta meg. Tehát önöknél ez a romatelep-felszámolás, hogy nem terveznek egy forintot sem, ellenben ha mégis van bent egymilliárd forint, azt a mai napig nem használják fel, egyetlen pályázatot nem írtak ki.

Ehhez képest arcátlanságnak tartom, hogy Bajnai Gordon 2010. szeptember 14-én fölébred Csipkerózsika-álmából, és azt mondja, hogy száz romatelepet fel fognak számolni 2010-ben - csak úgy. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy körülbelül egymilliárd forintot terveztek erre a telepfelszámolásra. Ezt a bejelentést gyengíti Teleki László 2010. szeptember 20-ai bejelentése (Keller László: Kilenc! - Dr. Kékesi Tibor: Az jövőre lesz!), hogy nem 2010-ben lesz ennek a száz romatelepnek a felszámolása, hanem 2013-ig. Az meg, csak megint zárójelben jegyzem meg, elég bátor gondolat Telekitől, hogy úgy gondolja, hogy önök fognak kormányozni. (Keller László: Miért, ti megcsináljátok? - Dr. Szabó Zoltán: Szerintem bízzuk ezt a választókra!) Ezzel egyetértek.

A romatelep-felszámolás nem mostani program. A Bajnai Gordon által bejelentett kampányjellegű bejelentés nem új keletű. Csak emlékeztetném önöket, hogy 2004-ben ugyanígy csinálták, bejelentették, hogy 16 milliárd lesz romatelep-felszámolásra, a tényszám: 800 millió forint. 2007-ben nagyobb bajban voltak a választások előtt, akkor 70 milliárd forintot jelentettek be. A tényszám: 400 millió forint.

Ugye, azt önök sem cáfolják, hogy Magyarországon a magyarországi cigányság integrációja a cigánytelep-felszámolással kezdődik? Nagyon fontos, hogy hány ember dolgozik ténylegesen - és nem közmunkában, hanem a tényleges munkaerőpiacon -, és hány gyermek tanul. Ha adatokat kér Tatai-Tóth András, szívesen rendelkezem velük. Azért zárójelben jegyzem meg, hogy eddig még végig nem a Fidesz-kormányról beszéltem, hanem az önök kormányzása idejéről.

2003-ban 800 millió forint volt az ösztöndíj - Medgyessy-kormány volt, csak jelzem -, 21 ezer fővel. 2009-re már csak 500 milliót költöttek rá, 13 ezer fő vett részt ebben a programban. És ahogy említettem, 2010-ben már ezt is lecsökkentették százmillió forinttal. Ne haragudjanak, ez minden, csak nem romaintegráció.

Összegezve: megbukott a teljes telepfelszámolás, nem sikerült a roma gyerekek integrációja, változatlan a cigány-munkanélküliség, drámai a romák egészségügyi helyzete. Tisztelt Uraim! Ez minden, csak nem kormányzás. Ez a költségvetés nem segít a magyarországi cigányságon, és ezt nem is tudjuk elfogadni.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  314  Következő    Ülésnap adatai