Készült: 2020.09.21.10:39:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

183. ülésnap (2008.12.02.), 102. felszólalás
Felszólaló Varga József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:44


Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy előbb az államtitkár úrra reagáljak, és Keller államtitkárról köztudott, hogy elég szerény, önbizalomhiányban van. Kérem az elnök urat, azért egy fejbiccentéssel erősítse meg Keller László államtitkár úrnak, hogy 2002 óta ők kormányoznak, nem pedig a Fidesz. (Közbeszólások a Fidesz soraiból, köztük Babák Mihály: Elnök úr biccentett.)

Próbálnék reagálni még egy-két képviselőtársunk mondatára. Azt gondolom, nagy megtiszteltetés, hogy körünkben orvos is van a Házban, mert úgy látom, néhány képviselő elvesztette a fejét, és nem abban a stílusban beszél, ami a parlamenthez illene, úgyhogy azt is javasolnám, hogy a víz mellé ezek után nyugtatót is hozzanak a teremőrök (Keller László: Babák Mihálynak.), és azt Keller László is megkaphassa. (Vincze László tapsol.)

De amiért szót kértem, az a magyarországi cigányság gondjai, problémái. (Babák Mihály: És még provokál.) Engedjék meg, hogy egy minisztert idézzek, Kiss Pétert, aki azt mondta, hogy a magyarországi cigányság polgárosodása az oktatáson, a foglalkoztatáson, az egészségügyön és a lakásproblémák megoldásán múlik. Ebben egyetértünk vele. Csak fölmerül az a kérdés: ha a kormány és maga a miniszter is ilyen pontosan, ilyen mértani pontossággal tudja, hogy mit kellene tenni a magyarországi cigányság felemelkedéséért, miért nem tesznek semmit a költségvetésben, mert a költségvetésben levő, még egyszer mondom, romákra szánt pénz 50 százalékkal csökken a tavalyihoz képest, és több mint 60 százalékkal csökken a Medgyessy-kormányéhoz képest.

Meg kellene érteni, államtitkár úr, hogy a magyarországi cigányságnak elege van a segélyközpontú politikából. Ez a szociálpolitika megbukott, mi, romák abban vagyunk érdekeltek, hogy munkahelyteremtésen keresztül a munka világába visszavezető közösségépítés jöjjön létre. (Keller László: Ezt csináljuk.)

Azt kérjük önöktől, hogy az általam benyújtott két módosító indítvány, ami arról szól, nem többről - tudomásul vettük azt, hogy válság van -, hogy a Medgyessy-kormány 2004-es költségvetésében szereplő pénzeket kaphassuk meg. Két ilyen módosító indítványunk van, az egyik az oktatásról szól, maga az ösztöndíjprogram. Megengedhetetlen, hogy Magyarországon nem jut 800 millió forint ösztöndíjakra, és az meg fölháborító, hogy miközben abban egyetértünk, hogy Magyarországon 550 romatelep van, annak a felszámolására önök nulla forintot terveztek.

Még egyszer kérem, és minden frakcióvezetőt megkerestem levélben, ha egy mód van rá, és önök békét akarnak ebben az országban romák és nem romák közt, ezt a két összeget legyenek szívesek beépíteni a 2009-es költségvetésbe. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai