Készült: 2020.09.20.20:31:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

171. ülésnap (2008.11.04.), 96. felszólalás
Felszólaló Varga József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:02


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy először hadd reagáljak Molnár Albert szavaira, aki azt merte itt mondani, hogy nemzeti összefogás kell - egyetértünk. De képviselőtársam, azt is meg kellene érteni, hogy nemzeti összefogás nemcsak akkor kell, amikor önök már majdnem mindent elrontottak, hanem előtte is kellett volna. A nemzeti összefogás azt jelenti, hogy a nemzet együtt cselekszik itt a parlamentben, a pártok összefognak, és néhány olyan dologban meg tudnak állapodni, ami előreviszi az országot. Önök senkivel nem állapodtak meg. Elvitték ezt az országot olyan irányba, ahova vitték - ezt lehet látni. Ezek után itt ma nemzeti összefogást kérnek. (Keller László: De Józsi!)

A másik ilyen reagálásom: a képviselőtársam kérdezett öntől, de ön nem arra a kérdésre válaszolt. Az a kérdés, hogy mennyien dolgoznak Magyarországon? 3,9 millió ember dolgozik, és az a kérdés, hogy miért nem 4,5 millió dolgozik. Hat éve vannak kormányon, és legalább négy-öt éve ez az alapszám, a 3,9 millió; ez megvan, nem változott. Megmondom önnek - nehogy Szűcs Erikát kelljen megkérdezni ebben : ez azért van, mert önök nem tudtak munkahelyeket teremteni, és nem lett több munkahely Magyarországon. Ez a válasz.

Érdekes vita folyik itt. Önöktől, az MSZP padsoraiból ezt elég érdekesnek tartom, hogy egyáltalán nem esik szó szegényekről, nem hangzik el a "munkás" szó. Nem használták ma ezt a szót, hogy "munkás". Én nem tudom, hogy önök akkor kit képviselnek. (Keller László: A "dolgozó" szót használta a vezérszónok.) Valószínűleg az államtitkár úr szót fog kapni az elnök úrtól, ha jól tudom, a végén - addig legyen egy kicsit türelemmel. Köszönöm. (Derültség és szórványos taps a Fidesz soraiból.)

Azt gondolom, a költségvetésnek vannak prioritásai. Én ebből a költségvetésből prioritást nem tudok kiolvasni. A költségvetés prioritása lehetne például az, hogy a kis- és középvállalkozónak lehetőséget teremtenek arra, hogy folyamatos munka legyen Magyarországon. De lehetne az is egy prioritás, hogy azt a teljes elszegényedést megállítják - most már lassan a társadalom tagjai közül több mint 1 millió ember számít bele ebbe -, és megpróbálják visszaemelni ezt a réteget a munka világába. Önök nem ezt teszik. Önök a szegényekkel nem akarnak foglalkozni, ellenben gondolom, hogy a szavazataikra majd igényt szeretnének tartani.

Bár nincs bent a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta a napokban, hogy ennek a válságnak a legnagyobb vesztese a versenyszféra. Innen üzenem neki, hogy tévedett. Ennek a válságnak azok a szegény emberek a vesztesei, akik elhitték önöknek, hogy dübörög a gazdaság, és azért, hogy az életszínvonaluk ne csökkenjen, saját magukat hitelekbe hajszolták bele, és nem fogják tudni fizetni.

Szólnom kell egy másik rétegről is, a magyarországi cigányságról. Nincs olyan MSZP-s képviselő, de talán a parlamentben sincs olyan képviselő, aki ne azt gondolná, hogy a magyarországi cigányság polgárosodása - vagy ahogy önök mondják, integráció - nélkül nincs sikeres Magyarország. Ezt hallottuk Kiss Pétertől, Gyurcsány Ferenctől és minden szociális minisztertől, elnézést, nem tudom őket felsorolni, mert talán többen vannak már, mint a fél frakció, tehát ilyen értelemben nem tudom név szerint felsorolni őket.

De hogy létezik az, hogy önök szóban folyamatosan támogatják a magyarországi cigányságot, és amikor elkövetkezik a költségvetés, akkor azokon a helyeken, ahol ezeket a támogatásokat be lehetne írni, ott folyamatos csökkentést tesznek? Kérdezem én - valószínűleg az államtitkár úr fog rá válaszolni -, hogy ha önök azt mondják, hogy integrálni kell a magyarországi cigányságot, akkor miért csökkentek az ösztöndíjra szánt pénzösszegek?

Továbbmegyek: önök találták ki és meg is próbálták csinálni kevés összegből a romatelep-felszámolást. A következő évben egyetlen forintot nem raktak be erre a helyre. Ez vagy azért van, mert elfelejtették, vagy azért, hogy Gyurcsány Ferenc tevékenysége miatt megszűnt az 550 romatelep; nem tudom, hogy melyik ez. Innen üzenem a miniszterelnöknek: ha nincsenek romaforrások, akkor nem kell Teleki Lászlót kinevezni ezen ügy koordinátorának, mert van olyan tisztességes ember, hogy enélkül is meg fogja kapni Gyurcsány Ferenctől a szavazatát.

Fel kell tenni azt a kérdést is, tisztelt képviselőtársaim, hogy hogyan jutott ide Magyarország. Ki vagy kik a felelősek? Tállai András képviselőtársam kifejtette részletesen a miniszterelnök felelősségét. Engedjék meg, hogy ennél egy kicsit továbbnézzek, és azt mondjam, hogy a miniszterelnökön kívül önök, az MSZP frakciója is felelős. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van!) Felelős azért, mert hagyták, hogy a miniszterelnök elvigye magukat ebbe az irányba. Sajnálatos módon nem vették észre, hogy túszul ejtette a Szocialista Pártot, és két miniszterével folyamatosan sakkban tartja önöket. Ki az a két miniszter? Szilvásy György az egyik, akinek a feladata, hogy figyelje önöket. (Derültség az MSZP soraiban. - Dr. Szabó Zoltán: Ő a nagy testvér!) Bajnai Gordonnak - aki gazdasági miniszterként az uniós pénzeket is felügyeli - az feladata, hogy önöket dicsérje vagy büntesse. (Derültség az MSZP soraiban.)

Ezt a költségvetést sajnálatos módon nem tudjuk elfogadni, mert ez a költségvetés, a 2009. évi költségvetés már nemcsak önöket, hanem a teljes magyar társadalmat fenyegeti.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Bravó!)
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai