Készült: 2019.11.14.12:17:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap (2011.10.24.), 200. felszólalás
Felszólaló Bencsik János (Fidesz)
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BENCSIK JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a szemléletformálásra irányuló tevékenységét, amellyel nagyban segíti a szakpolitikai munkánk teljesíthetőségét. Önnek az a dolga, hogy beszéljen a kérdésről, nekünk pedig az a dolgunk, hogy cselekedjünk. És ezt így is tettük.

A kormány energiahatékonysági és épületfelújítási programokra az elmúlt egy esztendőben 80 milliárd forintot fordított, és ez az építésgazdaság számára 140 milliárd forint megrendelést keletkeztetett. Az Új Széchenyi-terven belül további 40 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázatok elbírálása jelenleg folyamatban van. Ez további 60 milliárd forintot fog jelenteni hamarosan a hazai építésgazdaság számára.

(17.50)

Ezen túlmenően a fejlesztési miniszter, látva a nemzetgazdasági hasznosságát is ennek a programnak, döntést hozott, javaslatot fogalmazott meg a kormány számára egy nagy jelentőségű forrásátcsoportosításra, olyan mértékű forrásátcsoportosításra kerül sor az elkövetkezendő időszakban, amely jelentős mértékben meghaladja az elmúlt két kormány hét esztendőre erre a célra rendelkezésre bocsátott forrásait. Tehát az ön által szorgalmazott célok ezzel teljesíthetővé válnak.

Ugyanakkor a képviselő úrnak is tudnia kell a derogációval kapcsolatosan, hogy a villamosenergia-termelő szektor dekarbonizációját segíti, a megújuló energiák terjedését szorgalmazza, és hozzájárul ahhoz, hogy a derogáció kérésének oka megszűnjön. Ilyen módon következetlenség éppen a fosszilisenergia-termelőknek való kedvezményként beállítani a derogációt.

A kiosztás tényleges kedvezményezettjei nem az erőművek lesznek, hanem a nemzeti tulajdonban álló Magyar Villamos Művek, és mindennek előfeltétele az, hogy az Európai Bizottság Magyarország számára (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) jóváhagyja a derogáció lehetőségét.

Köszönöm szépen a figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai