Készült: 2021.03.04.19:38:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

127. ülésnap, 79. felszólalás
Felszólaló Varga Mihály (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:09

Felszólalások:  <<  79  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha röviden kell válaszolnom a kérdésére, akkor azt mondom, hogy igen, van lehetőség arra, hogy a problémát kezelni tudjuk, és van mód arra is, hogy a jogszabály érintett pontjainak a módosítására sor kerüljön.

Engedje meg, hogy egy kicsit részletesebben is válaszoljak a kérdésére. Az áfatörvény 13. § (1) bekezdésének 16., illetve 17. pontja részletesen felsorolja azokat az adatokat, amelyeket a számlának, illetve az egyszerűsített számlának tartalmaznia kell annak érdekében, hogy az adóigazgatási azonosításra alkalmas bizonylatként elfogadható legyen. Valóban megállapítható - mint ahogy ön is mondta -, hogy az év eddig eltelt hónapjaiban a vállalkozók között bizonytalanság alakult ki abban a tekintetben, hogy milyen adattartalommal és milyen előírásnak megfelelően kell ezeket a számlákat benyújtaniuk. Ez a bizonytalan helyzet abból adódik, hogy a nyomtatványforgalmazók nem vették tudomásul, hogy a magyar szabványnak megfelelő számlanyomtatványokat csak 1999. december 31-ig lehetett felhasználni, és a 2000. évtől a számla kötelező tartalmi elemeinek viszont már az áfatörvény előírásainak is meg kell felelniük.

Azt gondolom, itt egyértelmű, hogy a nyomtatványforgalmazók nem készültek fel erre a váltásra, információm szerint még azután is tovább nyomtattak régi típusú számlatömböket, amikor erre törvényes lehetőség már nem volt. Annak ellenére, hogy a törvényi szabályozás egyértelmű, és az alkalmazásra történő felkészülésre 1999-ben a minisztériumi rendelet egyéves türelmi időt biztosított, a probléma megoldása érdekében a Pénzügyminisztérium intézkedett, hogy az adóhatóság június 30-ig fogadja el adóazonosításra alkalmasnak a hatályon kívül helyezett, magyar szabványnak megfelelő számlanyomtatványokat is, ha azok egyébként a vonatkozó PM-rendelet egyéb előírásainak megfelelnek.

 

 

(13.30)

 

 

Ez azt jelenti, hogy június 30-áig meghosszabbításra került a korábbi jogszabály. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Köszönöm és kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  79  >>    Ülésnap adatai