Készült: 2023.02.06.03:20:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

8. ülésnap, 182. felszólalás
Felszólaló Dr. Molnár Lajos (SZDSZ)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás egészségügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:23

Felszólalások:  <<  182  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MOLNÁR LAJOS egészségügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Nem értek az ön aggodalmaival egyet. Az első kérdéshez szeretném elmondani: ön is jól tudja, hogy egy háziorvos jövedelme három tételből áll. Az egyik az OEP-finanszírozás, a másik a fizetett vizsgálatok, gépjármű-alkalmassági, fegyverviselési alkalmassági és egyéb kötelező térítési díj, ami az orvosnál marad, a harmadik pedig a nem becsülhető, de jelen lévő és megoldandó hálapénz.

De ne beszéljünk ezekről, beszéljünk az OEP-finanszírozásról! 2002 júniusában egy praxis egy hónapra 513 ezer forintot kapott átlagosan, 2006 júniusában, tehát négy év múlva 720 ezer forintot, ez 40 százalékos növekedés. Az a tény, hogy bizonyos igen drága vizsgálatokat előzetes szakorvosi vizsgálathoz kötünk, a szakmai kollégiumok, többek között a háziorvosi és a laboratóriumi szakmai kollégiumi teljes egyetértésével készült, és történt a változás. A harmadik a háziorvosok adminisztrációs terhe.

Tisztelt Képviselő Úr! Ma Magyarországon 70 millió háziorvos-beteg találkozó van, amelyet annak ellenére, hogy az egészségügyi törvények évtizedek óta előírnak, hogy rögzíteni kell a beteg és az orvos védelmében, ez a mai napig nem történt meg. A jogszabály, ami elkészült, a MOK egyetértését is bírta, hogy szükséges, csak azt kérték, hogy a felkészülési idő hosszabb legyen, mint amit a jogszabály megengedett, és ezért a kormány ennek a kérésnek tett eleget, és egyetértésben a Magyar Orvosi Kamarával, amely a háziorvosok képviselője is, halasztotta el szeptember 1-jei hatállyal. Képviselő úr, törvényben rögzített kötelesség, hogy az orvos védelme és a beteg érdekében minden orvos-beteg találkozó rögzítve legyen, hogy mi történt, és mi történt a beteggel. Ez nemcsak pénzügyi kérdés, hanem ez mindkettőjük érdeke. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Egyébként pedig lehetővé teszi, hogy a betegek pénzével, amit az OEP kezel, el tudjunk számolni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  182  >>    Ülésnap adatai