Készült: 2020.09.24.02:00:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

286. ülésnap (2006.02.07.), 178. felszólalás
Felszólaló Farkas Flórián (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:26


Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Én nagyon örülök annak, hogy Teleki László államtitkár úr, aki ennek az egyik aláírója, úgy fogalmazott itt ma, hogy továbbra is támogatja, és kiáll a javaslata mellett, bár hiányolom a kormányzat részvételét ebben a kérdésben.

El kell mondjam, hogy ezt egy több hónapos szakmai és politikai egyeztetés előzte meg, és példátlan konszenzus történt ebben a kérdésben. Én azt látom, hogy mind a kormányzat, mind pedig a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség kész arra, hogy a kedvezményes mandátumhoz jutás kérdésében megállapodásra jussunk.

Nagyon-nagyon fontosnak tartjuk ezt, mert a kisebbségi önkormányzatiság ilyen csorbítása a kisebbségpolitikai képviseletet hozná olyan helyzetbe, hogy nem tudnák betölteni azt a feladatot, amit a kisebbségi önkormányzatiságban mint olyanban először tulajdonképpen Magyarországon töltenek be, és sikeresen. Igaz ugyan, hogy ez egy politikai kényszerpálya, de mindenképpen erősíti a közös képviseletet a kisebbségek és a mindenkori települési önkormányzatok, illetve polgármesterek között, illetve nagyon sokat számít a békés egymás mellett élés szempontjából is.

Én arra szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét és elsősorban a kormányzati oldal figyelmét, hogy van egy parlamenti határozat, ami 97 százalékkal született meg, így fogadtuk el, és ez arról szól, hogy most, ebben a tavaszi ciklusban ennek a kedvezményes mandátumnak a kérdését megszavazzuk, és emellett kiállunk. Nem vonom kétségbe a kormányzat szándékát; bár bizonyos szinten vannak visszajelzések, szeretném, ha ezt egyértelművé tenné, ugyanis a Fidesz-frakció álláspontja ebben a kérdésben változatlan. Várjuk, hogy terjesszék ezt be, és mi ezt meg fogjuk szavazni.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai