Készült: 2020.09.19.16:35:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

261. ülésnap (2005.11.04.), 88. felszólalás
Felszólaló Farkas Flórián (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én a helyzetemnél fogva a cigányságra vonatkozó költségvetési tételekről szeretném elmondani a véleményemet, és kérném az MSZP-s képviselőtársaimat, hogy ha lehet, akkor működjenek velem ebben együtt. Ennek is két tételét szeretném megemlíteni: ez a telepfelszámolás és a cigány ösztöndíjakra vonatkozó tétel.

Talán emlékeznek arra, amikor még 10 milliárd forinttal indították a cigánytelepek felszámolását, majd az 3 milliárdra csökkent, végül pedig 780 millió forintos meghívásos pályázatot hirdettek meg, amely igen komoly feszültséget okozott cigányok és nem cigányok között, majd cigányok és cigányok között. Most ez a tétel 400 millió forint. Azt nem tudom, hogy ezt a 400 millió forintot mire kívánják használni, milyen telepfelszámolás lesz ebből, akkor, amikor körülbelül százmilliárdba kerülne a cigánytelepek felszámolása, és körülbelül ez idő szerint száz cigánytelepről van szó, és körülbelül 120 ezren élnek ezekben. Tehát óvatosan kellene bánni ezzel a programmal.

A másik az ösztöndíj-támogatás, és most nem térnék ki ennek a botrányosítására, de arról mindenképpen szólnék, hogy az utóbbi évfolyamban 30 ezer pályázó volt, abból 25 ezret tudtak kielégíteni, 860 millió forinttal. Most 390 millió forintot terveznek. Körülbelül 10 ezer visszalépés lesz a cigány fiatalok ösztöndíjasait illetően, nagyon komoly lecsúszást fog jelenteni.

Arra kérem a képviselőtársaimat, hogy a részünkről leadott módosító javaslatokat legalább az előző év költségvetési tételeinek megfelelően támogassák.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai