Készült: 2020.09.21.11:27:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap (2005.09.20.), 54. felszólalás
Felszólaló Farkas Flórián (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Emberi jogi bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 3:38


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS FLÓRIÁN, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Valóban tárgyalta az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság ezt a törvényjavaslatot, és markáns ellenvélemény alakult ki. Hét képviselőtársammal úgy foglaltunk állást, hogy ezt a javaslatot ebben a formájában nem tudjuk támogatni, hiszen a kérdés nem csupán úgy merül fel, hogy a törvényjavaslat mennyire jó és mennyire rossz, hanem azt gondolom, hogy politikai vetülete is van.

Nem engedheti meg magának az ellenzék, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, hogy azt a szegénységpárti politikát folytassa, amelyet Medgyessy Péter elkezdett és a Gyurcsány-kormány folytat. Engedjenek meg nekem egy megjegyzést: a parlament nemcsak arra való, hogy beterjesztünk javaslatokat, és majd megpróbáljuk megkísérelni, hogy beválnak-e, arra is való, hogy néhány hónap múlva számon kérjük, hogy mennyire volt sikeres és mennyire sikertelen. Azt gondolom, hogy ennek a törvényjavaslatnak nagyon rövid időn belül vissza fog jönni a kontrollja, és be fog bizonyosodni, hogy sújtja a családokat, nehezebb helyzetbe sodorja őket, és erősíti azt a nyomort, amely egyébként Magyarországon nagyon komolyan jelen van.

Hogyan lehet úgy pozitívként beterjeszteni ezt a törvényjavaslatot, hogy azt mondja a beterjesztő, hogy visszavonja a gyermekvédelmi támogatást, amelyről tudjuk, hogy számarányában is magasabb, mint a családi pótlék, ugyanakkor biztosítja az adókedvezményt, illetve ötezer forintos támogatást fog majd nyújtani a családnak mint egyszeri támogatást egy évben - amit az imént hallottunk a miniszter asszonytól -, május hónapjában, és tankönyvkedvezményt is biztosít? Ezek a biztosítékok, illetve ezek a pozitív intézkedések tulajdonképpen ilyen vagy olyan formában eddig is működtek. De ha a gyermekvédelmi támogatást elvonják, és a duplájára emelik azt, ami eddig kevesebb volt, akkor a napnál világosabb, hogy azok a családok, akik adókedvezményben nem részesültek, viszont gyermekvédelmi támogatást kaptak - mert a gyereklétszám alapján járt nekik -, családi pótlékot kaptak, a magasabb összeget vonják el, és a kevesebbet emelik duplájára, akkor rosszul járnak.

Nagyon sokféle számítást hallottunk és hallottam itt ma is. Arra kérem a tisztelt beterjesztőt, a kormányt és a képviselőket a kormányoldalon, hogy gondolják újra ezt a törvényjavaslatot racionálisabban, és gondoljanak azokra is, akik a szegények közül is a legszegényebbek, magyarul: a cigányságra. Nem elég, hogy az ösztöndíj-politikájával sújtja a kormányzat a magyarországi cigányokat, ha most még ezekkel az intézkedéseivel is sújtja, akkor azt gondolom, hogy olyan mély szegénység fog megvalósulni Magyarországon a cigányság körében, amely elviselhetetlenné teszi azt az állapotot.

Tehát még egyszer tisztelettel arra kérem a beterjesztőt, gondolja újra, vonja vissza ezt a javaslatot. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai