Készült: 2020.09.26.11:51:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2005.04.20.), 76. felszólalás
Felszólaló Farkas Flórián (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:36


Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Ma már többször elhangzott a pályázatokkal kapcsolatos vélemény, és engedjék meg, hogy én a saját házam tájáról szóljak néhány szót. Mára már vitathatatlan, hogy minden, magára valamit is adó személy azt nem vitatja, hogy a legnagyobb vesztese a rendszerváltásnak a magyarországi cigányság. Abban is van közöttünk egyetértés, hogy ez közös politikai és erkölcsi felelősség, és ha úgy tetszik, az ország egészének a felelőssége. A rendszerváltás utáni sebeket a magyarországi cigányság, lehet mondani, mind a mai napig nem heverte ki, és ezekkel a sebekkel egy újabb kihívás elé nézett: ez az európai uniós csatlakozás.

Az is vitathatatlan, hogy amely társadalmi csoport nem lett kellőképpen felkészítve az uniós csatlakozásra, az a magyarországi cigányság, de mégis vártuk azt, hogy ebből lesznek előnyeink, és élvezni fogjuk az uniós csatlakozásból eredő pozitívumokat. De a kormányzat pénzelosztó, ezzel kapcsolatos politikája - és engedjék meg, hogy a pályázatokról szóljak, pontosabban az EQUAL-, az HEFOP-, a ROP- és az AVOP-pályázatokról -, azt gondolom, helytelen úton jár. Az önmagában egy helytelen út, hogy nem célzott irányba kapják a cigányok a támogatást a felzárkóztatáshoz, hanem elmaradott térségek keretében juthatnak pályázathoz.

Kétféle pályázati típust fedeztünk itt fel - ez egy bizalmas anyag egyébként -, az egyik, hogy nem cigányok pályáznak cigány jellegű pénzekre, ami nem is volna önmagában probléma, önmagában gond; de én ezekkel soha nem találkoztam a közéletben, ami a cigányságot illeti.

A másik, hogy akiket támogatnak, elsősorban kormányzat közeli személyek és alapítvány formájában pályáznak, és minden más egyéb pályázót a kormányzat elutasít. Ennek nagyon rossz társadalmi üzenete van, mert azt feltételezhetik, hogy csak azokat támogatja a kormányzat, akik kormány közeli személyek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), csak azért teszi ezt, hogy ne gyakoroljanak kontrollt a kormányzaton, illetve, ha nem cigányok használják fel a cigányságra szánt támogatást, a társadalmi felelősségre vonás majd a cigányoknál csapódik le. Azt javaslom, hogy erre jobban figyeljünk oda.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Dr. Gál Zoltán tapsol.)
Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai