Készült: 2021.09.20.14:19:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2004.04.06.), 270. felszólalás
Felszólaló Kékkői Zoltán József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:45


Felszólalások:  Előző  270  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Ahhoz nyomtam meg a gombot. Köszönöm szépen, elnök asszony. Rövid leszek. Most a 40., 41. módosító javaslathoz szeretnék hozzászólni. A 40. számú módosító javaslat, szintén a törvényjavaslat 101. §-ában, az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény 2. §-a 12. pontjának módosítását javasolja, de nemcsak a nagy vihart kavart gondolatjel elhagyásával. Az intervenciós ár az egyes termékpálya-szabályozásokban meghatározott, olyan előre meghirdetett, a termelők vonatkozásában részükre méltányos jövedelmet biztosító ár, amely áron az intervenciós időszak alatt a külön rendeletben meghatározott minőségi és mennyiségi feltételeknek megfelelő termék felajánlható intervenciós felvásárlásra.

Megint csak a tavaly elfogadott, agyondicsért agrárrendtartási törvényre hivatkozva vettem a bátorságot, hogy az intervenciós ár meghatározásakor továbbra is biztosítsuk a termelők részére méltányos jövedelmet. Ismét azt tapasztaljuk, hogy mire a termelők szempontjából előnyös kitételek érvénybe lépnek, már nem is EU-konformak - így könnyű népszerű intézkedéseket hozni.

A 41. számú módosító javaslat a törvényjavaslat 106. §-ában, az agrárpiaci rendtartásról szóló 8. §-a (1) bekezdésének módosítását javasolja, ami ezután így szól: a gazdálkodás kiszámíthatósága és a piac szereplőinek tájékoztatása érdekében a törvény hatálya alá tartozó termékekre irányárat, intervenciós árat, alapárat és minimálárat kell meghirdetni.

Az általános vitában már elmondtam, hogy a jelenleg hatályos szabályozás sem, és a kormány által javasolt módosítás sem írja elő kötelező jelleggel a törvény hatálya alá tartozó termékekre az irányár, az intervenciós felvásárlási ár, valamint az alapár és a minimálár meghirdetését, hanem azt csak mint lehetőséget említi. Ez a liberális szabályozás nem szolgálja a gazdálkodás kiszámíthatóságának a növelését, viszont növeli a piac szereplőinek az elbizonytalanodását. Ez nyilvánvalóan ellenkezik a törvényalkotóknak a törvényben kinyilvánított céljaival.

Hangsúlyozom, amennyiben nem fogadják el ezt a módosító javaslatot, továbbra is a semmitmondó, hirdethető szó marad ebben a bekezdésben, ez a hatoló-hetelő megfogalmazás egy törvényben nem sok garanciát jelent.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  270  Következő    Ülésnap adatai