Készült: 2021.05.18.03:06:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

235. ülésnap (2009.10.26.), 254. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richard (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:43


Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHARD (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Felkutatni, megőrizni és megmutatni a Zempléni-hegység és környéke csodálatos értékeit, mindezt egy nemzeti park égisze alatt - ezzel a gondolattal jött létre 2006 októberében a Zempléni Nemzeti Park Szövetség. Úgy hiszem, ez olyan cél, amivel első hallásra minden természetet szerető és tisztelő zempléni polgár egyet kell hogy értsen. Sőt, önmagában az a tény, hogy immáron a több mint 25 éve védett Zemplén és a 23 éve védett Bodrogzug most végre a Zempléni Nemzeti Parkkal egy önálló igazgatóságot kaphat, és többé nem a messzi Egerből vagy Aggtelekről irányítják, nos, ki az, aki erre nemet mondana a zempléniek közül.

Azonban az ördög mindig a részletekben bújik meg, tartja a közmondás. Nos, sajnos ebben az esetben is úgy látszik, igazolódik ez a mondás. Tudniillik az említett egyesület megkeresésére mi, zempléni országgyűlési képviselők - Szabó Györggyel együtt - magával a gondolattal szimpatizálva többek között azt kértük, hogy a részletek tisztázása érdekében az érintettek, vagyis az önkormányzatok, egyesületek bevonásával kezdjék el az egyeztetéseket, és őket feltétlenül bevonva végezzék el az alapvető tájékoztatás feladatát. Adtam ezt a tanácsot abból az okból kifolyólag, mert azt tapasztaltam, hogy egyre több a bizonytalanság a természetvédelemmel kapcsolatban Zemplénben.

Ugyanis a térség polgármesterei már korábban a Natura 2000 területeivel és programjaival éppen elég negatív tapasztalatot szereztek ahhoz, hogy igen óvatosan kezeljék ezt az újabb ötletet. Így például a Natura 2000 területek alkotmányellenes védetté nyilvánításai - ahogy ők nevezik -, ahol a korlátozások szigorúan élnek, a kompenzációs lehetőség pusztán a gyepterületekre korlátozódott; nem is szólva az új munkahelyteremtő beruházások végtelennek tűnő engedélyezési procedúráiról. Nos, többek között ezért javasoltam Bihari Zoltán elnök úrnak, hogy óvatosan járjon el, nehogy a zempléniek úgy érezzék, megint a fejük felett döntenek. Készítsenek egy kérdés-feleleteket tartalmazó kiskátét, küldjék el mindenkinek, és járják körbe a településeket, az egyesületeket, tartsanak lakossági fórumokat, és csak ezután érdemes a megalakulásról beszélni.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kezdetben a 75 önkormányzatot tömörítő Zempléni Települési Szövetség támogatta ezt a kezdeményezést, azonban a részletek megismerése után több érintett kistérségi társulás és a térséget lefedő úgynevezett LEADER Plusz csoporttal egyetemben mégis elutasították.

(21.00)

Miért és hogyan történhetett ez? Ugyanis számukra elmondásuk szerint az lett világossá, hogy a térség vállalkozásai számára ez hátrányos következményekkel járna mind gazdasági szempontból, mind pedig hatósági oldalról. Senki sem nyugtatta meg őket ezzel kapcsolatban. Elmaradtak a lakossági meghallgatások.

A zempléni polgárokat legitimen képviselő polgármesterek nagyobb része éppen ezért úgy érzi, hogy a Zempléni Nemzeti Park olyan horderejű ügy, ami nemcsak egy egyesület pár száz tagját érinti, hanem ennél sokkal több és sokkal többet érdemel. Ezért tartanak rá igényt, hogy minél többen megismerhessék ezt.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mi az oka ennek az óvatosságnak, illetve az elutasításnak? Talán a bizonytalanság? Talán az információk hiánya? A szakmai egyeztetések megkérdőjelezése? Mert vannak kérdések, hogy valóban csak névtáblacseréről van szó? Ez az önkormányzatoknak tényleg előnyös? Új európai uniós pénzek jöhetnek? Félreértés ne essék, a ZTSZ, a kistérségek és az önkormányzatok nem a tervezett önálló nemzeti park megalakítása ellen szólnak, hanem elsősorban a végrehajtás jogszerűtlen módja ellen, amelynek során nem veszik figyelembe a Zemplénben élők véleményét és érdekeit. Hiányoznak a tervezett védetté nyilvánításhoz a jogszabály által előírt kezelési tervek, valamint a társadalmi egyeztetés mellőzéséből adódó hatáselemezések. (Az elnök csengetéssel jelzi az idő lejártát.)

Tisztelt Államtitkár Úr! Ezért tartom fontosnak, hogy miniszter úr ezt Zemplénben jelentse be, és ne a messzi Debrecenben. Félreértés ne essék, én nem a miniszter úr tisztességét, hozzáállását kérdőjelezem meg, de szerintem az ügy fontossága arra kell hogy ösztönözze a minisztériumot, hogy az említett egyeztetéseket folytassa le, ne hagyja ezt az egyesületre, hanem önmaga szervezze meg. Úgy vélem, még nem késő, hogy a minisztérium kezébe vegye a Zempléni Nemzeti Park ügyét, és kellő súllyal adjon választ a zempléni önkormányzatok és vállalkozók számára.

Köszönöm, hogy meghallgattak.
Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai