Készült: 2021.05.18.15:44:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

219. ülésnap (2009.06.29.), 244. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richard (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:28


Felszólalások:  Előző  244  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHARD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Veszélyben van a zempléni hegyköz egyetlen nagyobb létszámot foglalkoztató munkahelye, a többségében állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. A gyár évek óta több száz millió forintos adósságot görget maga előtt; ez a helyzet, valamint a gazdasági válság, amely a porcelánipart különösen mélyen érintette, gúzsba kötötte a céget, az elmúlt évek során létszámleépítésekről lehetett hallani a társaság környékéről. De úgy tűnik, hogy az előbbiekhez párosul a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. halogató válságkezelése is. Tudniillik, ha marad a jelenlegi helyzet, nemsokára Magyarország egyetlen, 1777 óta folyamatosan működő gyára, a hungarikumot jelentő hollóházi porcelángyártás végérvényesen eltűnhet.

A válságból való kilábalás reményét eddig az jelentette, hogy Pálfi József volt igazgató munkájának köszönhetően egy sikeres osztrák cég kőedénygyártását Hollóházára telepítenék, ami évente körülbelül 600 millió forint árbevételt hozna a porcelángyárnak akkor, amikor jól tudjuk, hogy a porcelán értékesítése csaknem a felére esett vissza. Vagyis az osztrák megrendelés jelenthet biztos jövőt a porcelángyárnak, véleményem szerint enélkül összeomlik gazdálkodása. Néhány héttel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felelősen gondolkodik a márkanév, a dolgozók sorsa, egyáltalán a gyár jövőjét illetően. A sajtóban olvasható információk szerint az MNV Zrt. egy új, százszázalékos állami tulajdonú céget hozott volna létre, Hollóházi Finomkerámia és Porcelán Kft. néven, amely gyakorlatilag 850 millió forintért megvásárolta volna a régi gyár termelőeszközeit, ingatlanait, árukészletét és magát a márkanevet. Ebből az összegből kifizethették volna az adósságot, és elindíthatták volna az új céget, amely immár tiszta viszonyok között, a jelenlegi 220-ból körülbelül 160 munkahelyet megőrizve tudott volna működni, mindenféle teher nélkül.

Az apadó, de még mindig jelentős porceláneladásokból, valamint az osztrák cég várható megrendeléseiből hosszú távon elindulhatott volna a gyár. De nem így történt. A vagyontárgyakat ugyan meghirdette a gyár, ám az új cég létrehozásának, bejegyzésének késlekedése miatt az első és a második pályázat is sikertelen volt. Ráadásul a helyi szocialista politikusok beletenyereltek a folyamatba, így július 1-jétől igazgató nélkül maradhat a gyár. A napokban pedig az is kiderült, hogy mégsem lesz új cég, mert a gyár jövőjét hosszabb távon biztosító projekt lejárt. Helyette a tulajdonos mégis a jelenlegi, egyre kevésbé életképes konstrukciót tartja életben, ebben valószínűleg szerepet játszik az is, hogy az MNV Zrt. költségvetését a Pénzügyminisztérium jelentősen visszafogta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Kérdezem, hogy szabad-e a fűnyíróelvet alkalmazni egy olyan nehéz helyzetű térségben működő cég esetében is, mint az ipari hungarikumot jelentő Hollóházi Porcelán Manufaktúra. A gyár menedzsmentje, amely Pálfi József vezérigazgató elmozdítása után még kérdéses, hogy miként is áll fel, azt a feladatot kapta, hogy egyezzen meg hitelezőivel az adósság egy részének elengedéséről, átütemezéséről.

(18.30)

Mivel nagyrészt állami hitelezőkről van szó, ez a megegyezés valószínűleg megszületik majd. De sajnos az örökölt konstrukció marad, mint ahogyan a hitelek egy része is. Ez pedig tovább súlyosbítja a gyár jövőbeni esélyeit egy olyan időszakban, amikor a porcelánipart többszörösen sújtja a válság. Tessék mondani: kinek áll ez érdekében?

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt kérem az ügyben érintett minisztériumoktól, valamint a tulajdonos MNV Zrt.-től, hogy gondolják át újra a napokban megszületett döntést. A térség választott képviselőjeként arra kérem önöket, vegyék elő az új cég alapítását célul tűző projektet annak érdekében, hogy ne folytatódjék a porcelángyár vesszőfutása, hanem egy friss, modern, gazdaságos és versenyképes alapokra helyezett, adósságoktól mentes állami cég vegye át a porcelángyártást, valamint a biztos árbevételt jelentő kőedénygyártást. Az időhúzás ugyanis elbizonytalaníthatja az osztrák partnert is, aki akár vissza is léphet az együttműködéstől, vagy saját maga hozhat létre kőedénygyártó üzemet Hollóházán.

Azt azonban tudomásul kell venni: ha ez a láb is kicsúszik a porcelángyár alól, akkor már hiába hoznak különböző döntéseket a több évszázados hollóházi porcelángyártás megmentése érdekében, a gyárat előbb-utóbb be kell zárni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Vajon meghallják-e Magyarország egyetlen, 232 éve működő ipari létesítményének, a hungarikumot gyártó hollóházi porcelángyárnak és 220 dolgozójának a segélykiáltását? Kérem, adjanak esélyt.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  244  Következő    Ülésnap adatai