Készült: 2021.05.15.15:33:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

209. ülésnap (2009.05.11.), 171. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richard (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  171  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHARD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítására tett indítványunk célja az volt, hogy az eredeti törvény elfogadásával bevezetett egyes adományok utáni áfafizetési kötelezettséget megszüntessük.

(17.10)

A javaslat számos civil szervezet és egyház kezdeményezésére került benyújtásra. Velük együtt mi is nagyon fontosnak tartjuk, hogy különösen a hazánkat sújtó válság idején próbáljuk meg fenntartani a gazdasági társaságok adományozó kedvét, ugyanis, ahogyan hallottuk Balog Zoltán képviselőtársamtól, kimutatható, hogy az új áfatörvény hatálybalépése óta lényegesen visszaesett a cégek adományozási kedve. További teherként nyomasztja őket a gazdasági visszaesés, amelynek végső elszenvedői a legszegényebbek, nem csupán azért, mert a kormány megszorításai leginkább a legszegényebbeket sújtja, hanem azért is, mert az őket segítő szervezetek nem jutnak elegendő pluszforráshoz. Tehát a törvénymódosítás lényege, hogy az egyes adományok után fizetendő áfa megszüntetése, ezáltal az adományozási kedv erősítése ezekben a válságos hónapokban megtörténjen.

Szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét, hogy elsődlegesen nem az egyházak vagy a civil szervezetek érdekében emeltünk szót, ugyanis nem közvetlenül nekik van szükségük az adományokra, hanem a teljes ellehetetlenülésben, a kilátástalanságban élő emberek ezreinek jelentheti az életet az a többlettámogatás, ami a törvényjavaslat eredményeképpen eljutna hozzájuk. A napi megélhetési gondokkal küzdő polgárok ezrei számára ez sajnos nem elegendő érv, amellyel a kormány indokolja az elutasító álláspontját, hogy nevezetesen az európai uniós jogharmonizáció kötelezővé teszi a közcélú adományok áfamentességének a megszüntetését.

Tehát, tisztelt képviselőtársaim, kérem, hogy szavazzák meg javaslatunkat. Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  171  Következő    Ülésnap adatai