Készült: 2021.05.18.15:53:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

200. ülésnap (2009.03.30.), 138. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richard (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Április 1-jétől becslések szerint a közel félezer fémdetektoros kincskereső már nem a vakszerencsében bízhat, hanem a közpénzen készített bedekker segítségével, egy precíz nyilvántartás alapján indulhat neki a magyar vidéknek, hogy kirabolja. Meglepő, hogy mindezt a Magyar Köztársaság kormánya támogatásával tehetik, aki ugyanis előírta, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapján kell közzétenni a régészeti lelőhelyek teljes listáját.

Azt, hogy a hathatós védelem érdekében szükség van pontos és hozzáférhető adatbázisra, senki sem vitatja. Az is érthető, hogy egy-egy beruházás tervezése előtt az építtető szeretné gyorsan felmérni, hogy az általa kinézett telek régészeti lelőhely-e vagy sem. Ez a rendelet azonban teljes mértékben átgondolatlan, és szakmailag előkészítetlen. A régészek értetlenkednek, mert az építkezési beruházók, akiknek az érdekeire hivatkozva született meg ez a döntés, eddig is minden információt megkaptak arról, hogy kell-e régészeti leletekre számítani a kiszemelt területen vagy sem. Eddig is voltak olyan könyvek, amelyekből az illegális kincskeresők információhoz jutottak a mintegy 59 ezer ismert lelőhelyről. Most mindezt állami támogatással tehetik, az internet segítségével.

(16.00)

A szakemberek külföldi és hazai régiségkereskedőknél egyre gyakrabban bukkannak olyan leletekre, amelyekről nem tudják, hogy honnan és mikor került elő. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a Seuso-kincsek így kerültek ki az országból.

Tisztelt Államtitkár Úr! A szakmának meggyőződése, hogy a helyzet egyáltalán nem érett meg egy ilyen nyilvános adatbázis közzétételére. Erről azok a méteres gödrök tanúskodnak leginkább, amelyeket a szabadrablásra szakosodott kincskeresők ástak például az elhagyatottabb helyeken fekvő római táborban a Duna mentén.

Államtitkár Úr! Ehhez kívánnak önök asszisztálni? Kérem, intézkedjenek, amíg nem késő, hogy az említett kormányrendeletet módosítsák vagy vonják vissza.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai