Készült: 2020.07.05.23:26:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

131. ülésnap (2011.11.08.), 20. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:51


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Teljes mértékben egyetértünk önnel, hogy a Szabadkai Népszínház meghatározó szerepet tölt be a délvidéki magyarság kulturális életében. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a Magyar Nemzeti Tanács 2010. szeptember 3-án határozott arról, hogy a Szabadkai Népszínház a magyar nemzeti közösség számára kiemelt jelentőségű intézmény.

Fontosnak tartom, hogy itt is beszéljünk a Szabadkai Népszínház sorsáról, amely a Kárpát-medence nyolcadik legrégebbi színháza és az egyik első színházépület itt a Kárpát-medencében, amelyet magyar nyelvű színtársulat részére építettek. Tudomásunk van róla, hogy a 2007. évi tervek szerint a rekonstrukció 23 millió euróba kerül. Az összeg 45 százalékát Szerbiának, az államnak, 45 százalékát a vajdasági tartománynak, 10 százalékát pedig a szabadkai önkormányzatnak kellene biztosítania. A népszínház újjáépítése bekerült a szerb nemzeti fejlesztési tervbe is.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a népszínház fennállásának 100. évfordulóján nyitja meg kapuit. Sajnos, a pénzhiányra való hivatkozással a munkálatok a 2011. évre is átcsúsztak, sőt az első negyedévben teljesen leálltak, mivel a szerbiai nagyberuházási alap nem folyósította a szükséges forrásokat. A Szabadkai Népszínház újjáépítését még a Vajdasági Magyar Szövetség akkori városvezetése kezdeményezte, azonban a beruházás elhúzódását az is nagymértékben előidézte és a további folytatást hátráltatja, hogy a magyarság meghatározó érdekvédelmi szervezete közben kikerült a helyi politika vezetéséből. Magyarország lehetőségei sajnos korlátozottak az ügyben, de minden lehetséges fórumon eddig is felvetettük és ezután is felvetjük a színház kérdését, és megkísérelünk hatni arra, hogy az építkezést indítsák újra, a szerbiai nagyberuházási alap folyósítsa a szükséges forrásokat.

A magyar kormány a magyar-szerb kisebbségi vegyes bizottság legutóbbi, 2011. június 20-ai ülésén ezt szintén szóvá tette, a jegyzőkönyv is ezt tartalmazza, és ajánlást fogalmazott meg a Szabadkai Népszínház új épületével kapcsolatban, amely szorgalmazza annak mielőbbi megépítését. A képviselő úr is láthatta, hogy a magyar-szerb viszonyokban Magyarország mindig határozottan lép fel, és ez a határozott fellépése egyelőre eredményeket, sikereket hozott, akárcsak a restitúciós törvény kapcsán is. Bízom benne, hogy itt is hamarosan a pénzhiány mint probléma elhárul, és Szabadka és Szeged város vezetői mint testvérvárosi vezetők közösen avathatják fel minél hamarabb a felújított színházat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai