Készült: 2020.07.11.23:57:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

127. ülésnap (2011.11.02.), 184. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás tárca nélküli miniszter (nemzetpolitikáért felelős)
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Felolvasnék akkor egypár sort abból, amit Semjén Zsolt mondott, amit ön vállalhatatlannak tart az Európai Unión belül.

Íme, a következőket mondta a miniszterelnök-helyettes úr: "Magyarország hagyományosan és tradicionálisan a bibliai kultúrának a része, hiszen Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt erre az alapra építette fel a magyar államiságot. A Magyar Köztársaság kormánya támogat minden olyan erőfeszítést, amelyik a békére irányul és arra a küldetésre, hogy ezek az értékek és ezek a hagyományok ma is betöltsék azt a szerepet, amit az emberiség történelmében mindig is betöltöttek." Ez hát az, ami az ön számára elfogadhatatlan, és amit nem engedhetett volna meg magának a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

Ezzel szemben én úgy látom, hogy magának a Jobbiknak nem teljesen egyértelmű az álláspontja szintén ebben a kérdésben, hiszen ön itt elmondott egyfajta álláspontot, miközben az önök európai parlamenti képviselője, Morvai Krisztina tagja lett az European Alliance for Freedomnek, a Szövetség az Európai Szabadságért nevű csoportnak az Európai Parlamenten belül, amely nyíltan Izrael-párti és palesztinellenes szervezet. Ha megnézzük a Wikipedián, Magyarországról egyedül Morvai Krisztina szerepel ebben. Ez nyilván nem egy Magyar Közlöny szintű közhiteles dokumentum, de még inkább beszédes az, ahogy Morvai Krisztina maga leírta, hogy hogyan lett ennek a csoportosulásnak a tagja. Idézem Morvai Krisztinát szó szerint: "Noha nem vagyok tagja a Jobbiknak, kikértem Vona Gábor pártelnök véleményét, aki nem ellenezte, hogy részt vegyek a szervezet munkájában. Egyetértettünk Gáborral abban, hogy egy ilyen nemzetközi csoportban való részvételem a Jobbik sokszínűségét erősíti."

Ennek a szervezetnek a vezetője, szemben azzal, amit ön mondott itt, képviselő úr, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, Heinz-Christian Strache, azt mondta, hogy Izraelnek joga van a saját államához, amely folyamatos terrorfenyegetésnek van kitéve az iszlám terrorista csoportok részéről. Ez pont az ellenkezője annak, amit ön mondott. Jeruzsálemi nyilatkozatában is azt mondta, hogy a legnagyobb ellenség a fundamentális iszlámizmus.

Az egy percben igyekszem majd a kormány álláspontját erről önnek ismertetni, de addig is kérem, oldja fel azt az ellentmondást, ami az ön pártjának két tagja nyilatkozatai között feszül.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai