Készült: 2020.07.12.21:43:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

117. ülésnap (2011.10.10.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:08


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, ez a kormány immár másfél éve azon munkálkodik, hogy a közbiztonságot megerősítse, és a rend országa legyünk. Ön is láthatja, hogy 1000-1500 rendőr teszi le ünnepélyes keretek között az esküjét a Hősök terén vagy máshol, pontosan azért, hogy a rendőrség tekintélyét mi is vissza tudjuk állítani.

Mondott itt különféle példákat, de talán ön is utalt rá, hogy mindig nagyon vigyázni kell azzal, hogy milyen nemzetközi példákat hozunk. Az Egyesült Államokban a lakosság 1 százaléka börtönben ül. Magyarországon ez ennél jóval alacsonyabb arány, tehát nagyon kell vigyáznunk arra, hogy pontosan ki, hol, milyen párhuzamokat hoz. Az USA büntetőjoga egy nagyon szigorú büntetőjog, pontosan azért, mert sok helyen akár az ügyészeket is választják, és az ügyészek a választási programjukban minél nagyobb fokú elzárási arányt igyekeznek garantálni az állampolgároknak. Ez generál ott egy nagyon szigorú büntetőpolitikát, ez generálja azt, hogy 1 százaléka a lakosságnak ott börtönben ül. Magyarországon vagy az európai kontinensen másfajta szabályok vannak.

Ön azt mondta, hogy megugrott a 14 év alattiak által elkövetett bűncselekmények aránya. Nem tudom, hogy ön pontosan miből veszi ezt az érzetét. Nyilvánvalóan ön is, én is, amikor vidéken járunk, találkozunk tényleg megdöbbentő esetekkel, egy-egy esettel, és nyilvánvalóan, ha valaki a kereskedelmi tévék híradóit nézi, akkor szintén hasonló érzete lehet. De ha a valós büntetőhatósági, ügyészségi, bűnügyi statisztikákat megnézzük, akkor nem tudunk kimutatni ilyesfajta növekedést, mint amire ön célzott.

A 14 év alatti népességnél a büntetendő cselekmények elkövetése 0,25 százalék, míg a 14-17 év közöttieknél 2,25 százalék. Tehát ilyesfajta kiugróan magas arányt nem tudunk mondani. Sőt, ha megnézzük 2005 és 2010 között, összehasonlítjuk ezeket a számokat, akkor azt látjuk, hogy a 14 évüket be nem töltöttek által elkövetett bűncselekmények száma vissza is esett, hiszen 3800 főről 2800 főre esett vissza. Ez nem azt jelenti, hogy ezzel a kérdéssel nem kell foglalkozni, csak a képviselő úrnak azt az alapállását, miszerint óriási növekedés található ezekben a statisztikákban, szeretném cáfolni. Ettől függetlenül ezzel a 2800 esettel is foglalkoznunk kell, de minden más bűncselekménnyel is.

Ön itt a rendet, a törvényesség betartását követeli meg a kormányzattól teljes joggal és mértékkel, csak akkor lett volna a Jobbik frakciójában együttműködés a szabálysértési törvény módosítása kapcsán, amikor az elzárás lehetőségét megadtuk múlt nyáron (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Salátatörvény! - Dr. Gaudi-Nagy Tamás: A Gárdával összefüggésben!), ha megadták volna a sporthuliganizmushoz a támogatásukat (Zaj. - Az elnök csenget.), ha ezeket a törvényjavaslatokat támogatták volna, és nemcsak a 14 év alattiakra koncentráltak volna, hanem a 14 év fölöttiekre is, akkor számomra hitelesebb lett volna a Jobbiknak ez iránt a szigorú büntetőpolitika és a rend iránti vágya, ha ezt valóban meg is tették volna.

Ettől függetlenül, mivel a szegénység sokszor a közbiztonság romlását is magával hozza, a kormány igyekszik ebben az évben minél inkább elébe menni ennek, hiszen a közbiztonság egy kiemelt nemzeti ügy a következő időszakban, ezért ennek egy megerősített intézményrendszere van, nemcsak azzal a 3 ezer rendőrrel, akiről már szót ejtettem, de ennek egészen a kommunikációs szintig külön szóvivő kinevezésével is igyekszünk hangot adni, hogy a kormányzat minden téren igyekszik a rendőrséget megerősíteni, és a szigorú büntetőpolitikáját, amit önök itt a parlamentben is láthattak, igyekszik végrehajtani minden rendelkezésére álló eszközzel.

Ami a konkrét kérdésének a dogmatikai hátterét érinti, tehát most pontosan 14 év, 12 év, melyik legyen a büntethetőségi korhatár, ön is mondta, ebben szórt mind az európai joggyakorlat, a világon pedig még inkább. Egy ilyesfajta döntésnél semmiképpen sem prekoncepcióval kell odaállni, ha valaki egy vidéki fórumán ilyen emberekkel találkozik, akkor rögtön az összes fiatalra ilyesfajta szigorúbb nemcsak intézkedést, hanem büntetést is javasol kiróni. Sem elvetni, sem egyértelműen támogatni az első pillanatban szerintem nem szabad, hanem körül kell járni, hiszen nagyon sok esetben ez a gyerek nem önmagától találja ki ezt a bűnöző életmódot, az ő felelőssége sokkal kevésbé könnyen állapítható meg, mint egy 28 évesé vagy egy 58 évesé adott esetben. Sokszor ezt a szüleitől tanulja el. Lehet, hogy nem az a legmegfelelőbb intézkedés abban az esetben, ha ugyanúgy büntetjük. Lehet, hogy a családi környezeté legalább akkora felelősség az ő bűnöző életformájából, mint ami az ő személyi felelőssége.

Éppen ezért akkor, amikor ilyesfajta vitákat elindítunk, szerintem semmiképpen sem egyedi sajtóhírek alapján, semmiféleképpen nem az érzelmekre apellálva kell megtenni, hanem végig kell hogy gondoljuk, hogy mennyi az illető egyéni személyi felelőssége, és mennyi a családi környezetének a felelőssége, és így tudjuk megállapítani, hogy ezt a kérdést egyáltalán szállítsuk lejjebb, a büntethetőségi korhatárt megnyitjuk-e vagy sem.

Mi egy normális szakmai, nemzetközi kitekintésen, nemzetközi példákon alapuló párbeszédre nyitottak vagyunk, meglepő számomra pont a Jobbiktól, hogy itt az Európai Unióra és európai példákra hivatkozott ebben az esetben, de természetesen egy ilyen vitára mindig nyitottak leszünk. Csak azt kérem, hogy (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)ne érzelmek alapján, hanem körültekintően tekintsünk erre a kérdésre.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai