Készült: 2020.07.04.21:43:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

115. ülésnap (2011.10.03.), 20. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:50


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Tisztelt Ház! Azért, hogy a bűnök valóban ne maradjanak büntetlenül, és az áldozatok ne maradjanak megkövetés nélkül, az új parlament egy évvel ezelőtt azzal kezdte a munkáját, hogy igyekezzen ezeknek az embereknek elégtételt adni. Közösen hoztuk meg itt a parlamentben a 33/2010-es országgyűlési határozatot, amely szinte egyöntetű lehetett volna, egy ünnepi pillanat lett volna, hogy végre valamiben egyetért az Országgyűlés plenáris ülése, de 44 "nem" szavazatot kapott ez a határozati javaslat az MSZP padsoraiból. Úgy látszik, sem akkor, sem azóta nem tudták feldolgozni az akkor történteket. Ezt folytatta a kormányzat az 1189/2010-es kormányhatározatával, amellyel nemcsak megkövettük az akkori rendőri túlkapások áldozatait, de elindult az anyagi jóvátétel és elégtétel is: 131 károsult ügyében 245 millió 72 ezer forintot fizettünk ki, és fél tucatnál kevesebb kivételével minden ügy elrendeződött az október 23-ai eseményekkel kapcsolatban. Úgy gondolom, a kormányzat akkor megtette mindazt, ami erkölcsileg és anyagilag kötelessége volt. Sajnos, a szocialisták ebben nem voltak partnereink.

Sólyom László öt évvel ezelőtt azt mondta, hogy a felháborodás teljes mértékben jogos volt, és az országszerte kialakuló békés tüntetések az emberek egészséges erkölcsi értékét bizonyították. Azt pedig alapvető erkölcsi problémának látta, hogy a szocialisták magyarázkodása az események mögött elkullogott, és a valódi okot, az erkölcsi problémát nem tudta kezelni.

A szocialisták ezt láthatóan mind a mai napig nem tudják feldolgozni. Még ma is azt mondta Nyakó István, hogy kit érdekel az országban még egyszer ugyanaz a színjáték. Gyurcsány Ferenc is hasonlóképpen nyilatkozott 2006. október 30-án itt a parlamentben. Azt mondta, és ezt a mondatát azóta sem vonta vissza, nem kért elnézést és nem követett meg senkit - pedig ő is láthatja a bírósági eljárásokat -, hogy a rendőrség fellépése összességében indokolt és arányos volt. A kormányzat is azt mondta, mégpedig pont a mellettem ülő Kontrát Károly képviselőtársam sajtótájékoztatóján tett felvetésére, hogy a Fidesz csak el akarja bizonytalanítani a törvényesen működő rendőrséget.

Nos, azóta egy bocsánatkérést vagy elnézéskérést sem hallottunk a szocialistáktól. Legalább a szocialisták egyik fele megtalálhatná a jobbik énjét, és itt a parlamentben vagy máshol is megkövethetné azokat az embereket, akiket egy békés tüntetésen ártatlanul ért atrocitás olyan körülmények között, amit békeidőben máshol elképzelhetetlennek tartunk. Úgy gondolom, legalább azon elgondolkozhatnának a szocialisták, hogy pontosan 2006 ősze vezetett ahhoz, hogy ilyen kicsire töpörödött a frakciójuk. És ha egy párt belső élete erkölcsileg így megroppan, akkor az előbb-utóbb nyilvánvalóan a választási eredményben is megnyilvánul.

(13.50)

Ahogy mondta képviselő úr is, az ügyészség és a bíróság malmai lassabban őrölnek, mint ahogy a kormányzat ezeknek az embereknek a jóvátételét kifizette, vagy az Országgyűlés megkövette őket. De hát itt is már az első ügyekben a rendőri túlkapások első elkövetői már jogerős büntetésüket tölthetik, 1 év 8 hónap volt az első ítélet, ami ebben az ügyben megszületett.

Úgy gondolom, egy kisebb mértékű rendszerváltással ért föl, amikor másfél évvel ezelőtt a kordonokat a virágosládák váltották föl itt, a Kossuth téren. Bízom benne, hogy a szocialisták is előbb-utóbb belátják, hogy 44-en nem ellene kellett volna hogy szavazzanak annak a határozati javaslatnak, hanem meg kéne kövessék azokat az embereket, akiket ártatlanul itt, Budapest utcáin, elvileg demokratikus berendezkedés közben meghurcoltak, kilőtték a szemüket vagy bármilyen más atrocitás érte őket. Ha akkor nem tették meg, akkor talán most megtehetnék, ahogy sikerült nekik a kettős állampolgárság ügyében szinte egyöntetűen megváltoztatni az álláspontjukat. Ez nagyon helyes, szerintem jól tették. Ha már a jó példa megvan egyszer, talán ezen a területen is követhetnék ezt. Bízom benne, hogy egyszer föl tudják dolgozni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai