Készült: 2020.10.28.03:33:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap, 178. felszólalás
Felszólaló Dr. Fónagy János (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás közlekedési és vízügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:02

Felszólalások:  <<  178  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS közlekedési és vízügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt három év során Bátaszék önkormányzata és a közlekedési tárca egyetértésben és közös erőfeszítéssel dolgozott a város észak-déli tengelyét alkotó 56-os út korszerűsítésén. Az építési költségek több mint felét a tárca biztosította, de jelentős részt vállalt a beruházásból - mint ahogy ön is említette - az önkormányzat, és hozzájárultak a gazdasági társaságok is.

Az átkelési szakasz korszerűsítését befejező harmadik ütem megvalósítását is igen fontosnak tartjuk. Azonban figyelembe kell venni, hogy sok olyan, Bátaszékhez hasonló átkelési szakasz van, amelynek korszerűsítése a környezetszennyezés csökkentése, az ott élők komfortérzetének javítása a balesetveszély csökkentése érdekében szükséges.

Az utóbbi években, a délszláv háború után az 55-ös és az 56-os utak forgalma jelentős mértékben megnövekedett. Az érintett települések - Szekszárd, Bátaszék, Mohács, Udvar - egymás után jelentik be igényüket az átmenő út fejlesztésére vagy elkerülő út építésére. Így építettünk az elmúlt évben Udvar előtt kamion-leállósávot, folytatjuk a szekszárdi tehermentesítő és a mohácsi elkerülő szakasz építését is.

A növekvő igények mellett azonban új utak építését és jelentősebb szakaszok korszerűsítését csak úgy tudjuk megvalósítani, ha az érintett önkormányzatokkal közösen keressük a lehetőséget más források - például Területfejlesztési Alap, Környezetvédelmi Alap, önkormányzati támogatás, illetve az úttal érintett gazdasági társaságok lehetőségeinek - bevonására is.

Nyilvánvaló az is, hogy az adott régióban a beruházásokat fokozatosan, ütemezetten tudjuk elvégezni. Bátaszék ez esetben elöl járt, hiszen a legkritikusabb szakaszokon az első két ütem az elsők között lett korszerűsítve, és a harmadik ütem megvalósításának esélyét valóban növeli, hogy Bátaszék önkormányzat nemrégiben jelezte, hogy mintegy 30 millió forint erejéig hozzájárulna a beruházáshoz.

Mindezek alapján, a beruházások fokozatos megvalósítását figyelembe véve 2002 közepén, második felében nyílhat lehetőség az átkelési szakasz korszerűsített részének átadására, megvalósítására. Ez egyben természetesen a korábbi ütemezés gyorsítását is jelenti.

Kérem a képviselő urat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

Felszólalások:  <<  178  >>    Ülésnap adatai