Készült: 2019.12.09.06:12:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

245. ülésnap, 170. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:14

Felszólalások:  <<  170  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A stílus maga az ember, tartja a régi magyar mondás. S így van ez, ha egy párt vezetője megengedhet magának egy ilyen stílust az idős emberekkel, a nyugdíjasokkal szemben, akkor bizony a párt képviselői, a párt tagjai is ezt fogják tenni. Ha egy pártnak minden csak politikai termék, és abból indul ki, hogy önmaga megvásárolható volt, akkor nyilván a szavazókról sem gondol mást, ők is megvásárolhatók.

Az valóban sokakat megdöbbentett, hogy Vona Gábornak, a Jobbik elnökének a nemzeti ünnepeinkről az jutott eszébe, hogy hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul, és hörgik fel a XX. század minden traumáját, majd úgy folytatja, hogy húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig szennyvíz folyt.

Minden része ennek, amikor remegő kezekről beszél, amikor maguk mögött húzott kis bevásárlókocsikról beszél, nyilván mind-mind annak a fajta tiszteletlenségnek, megvetésnek a szimbólumai, amelyek egy jóérzésű ember számára nyilván elfogadhatatlanok. S még a Jobbik szavazótáborában is többségben vannak ezek a jóérzésű emberek, hiszen a Jobbik szavazóinak többsége is úgy gondolja, hogy bocsánatot kellene kérnie Vona Gábornak ezekért a kijelentésekért.

Amikor jöttek a házi politológusok és elmondták, hogy ez egy átgondolt terv és a fiatalok mobilizálását szolgálja, hogy a fiataloknak kell radikalizálódni és nem a nyugdíjasoknak, sajnos a Jobbiknak ezen a téren sem jönnek be a számításai, hiszen a fiataloknak is a többsége úgy gondolja, hogy ez sértő az idős emberekre nézve, hiába magyarázzák ezt a házi politológusok. Ez az, amikor egy párt gyurcsányabb akar lenni Gyurcsánynál, amikor mindennap valakit vagy megsérteni akar, vagy maga mögé akar csábítani egy‑egy Facebook-bejegyzéssel, csak ezek nagyon-nagyon félresikerülnek, ráadásul a pártot is hiteltelenné teszik.

Legújabban, amikor már marxista elvekkel is igyekszik az MSZP-ről éppen lecsurgó szavazókat is maga mögé állítani a Jobbik, ez már végképp a köpönyegforgatásnak egy szánalmas példája.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  170  >>    Ülésnap adatai