Készült: 2020.05.27.18:47:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

120. ülésnap, 82. felszólalás
Felszólaló Dr. Kincses Gyula
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás egészségügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:02

Felszólalások:  <<  82  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KINCSES GYULA egészségügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném megnyugtatni, hogy az ott élő kistérség lakóit, az 50 ezer embert semmi ilyen veszély nem fenyegeti. A vérellátás teljesen más elveken működik, a vérellátás lényege nem az, hogy a levett vért kapják vissza az ott élő betegek. Ebben a tekintetben is működik a nemzeti kockázatközösség, a vérellátás teljesen más elvek szerint épül fel. Ma is egy vérdepóból kapják a betegek a vért, és ez a vérdepó már 2004 előtt is Nyíregyházáról kapta a vért, 2004 után Debrecentől, hiszen a fehérgyarmati vérellátó 1999 óta nem állít elő vérkészítményt.

Tehát semmilyen ilyen jellegű elvonás, megvonás nem történik. Egy kórház nem attól kórház, nem attól fejlődőképes, hogy van-e saját vérellátója, vagy nem; a vérdepó, amely a betegek szempontjából fontos, ugyanúgy elérhető lesz, tehát a betegek ugyanúgy megkapják továbbra is a vért, hiszen annak az előállítása eddig sem helyben történt.

A magyar törvények egyébként nem teszik lehetővé a vér külföldről történő importálását, tehát ez a veszély szintén nem fenyeget. És általában szeretném leszögezni, hogy a privatizáció nem célja a kormány átalakítási stratégiájának. A kormány az ellátórendszer hatékonyságát szeretné javítani, és amennyiben ebben eszköz a privatizáció, akkor lehetséges, de ebben a kérdésben - a vérellátó privatizációja, s a többi - ez fel nem merülhet. Egyébként a vérellátásnak ezeket a korszerű koncentráló elveit még 2000 környékén alakította ki valaki, aki az önök padsoraiban ül, és nagyon jól működik ez, tehát nincs szükség a decentralizált kis vérellátók működésére.

A véradók érzése - hogy adhatnak vért, és ezzel hozzájárulhatnak az embertársaik megmentéséhez - abszolút fontos, de ehhez szintén nincs szükség vérellátó állomásra, mert a mobil vérvételi egységek, ahogy az ország más helyein, itt is tudják ezt biztosítani.

Nagyon tisztelem a képviselő úrnak azt az ambícióját, hogy a helyi kórházért küzd, és ha ebben, bármilyen szakmai dologban segítségére tudok lenni, szívesen felajánlom azt, de a vérellátóért ne fájjon a szíve, mert semmilyen ellátási zavart nem fog okozni.

Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Felszólalások:  <<  82  >>    Ülésnap adatai