Készült: 2020.08.13.16:30:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

114. ülésnap (2000.02.01.), 257. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  257  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Kökény képviselő úr véleményére szeretnék reagálni, ez is a területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező praxisokra vonatkozik. Amikor említi ön a MÁV-alkalmazottakat, illetve az egyetemen lévő praxisokat, akkor nagyon kérem, tegyen hozzá mindig még egy gondolatot, hogy ugyanezeknek az egyébként általában egészséges embereknek plusz még egy háziorvos rendelkezésére áll, ugyanis a lakóhelyük szerint illetékes területi ellátási kötelezettséggel a praxist üzemeltetjük, fenntartjuk, függetlenül attól, hogy ők nem abba a praxisba jelentkeztek be, hanem egy olyan praxisba, ami efölött pluszban van. Mondjuk el, hogy ez a 93 ezer ember két orvos által le van fedve, bármikor mind a kettőben igénybe veheti az ellátást. (Dr. Kökény Mihály: Nem jellemző!) Ez egészségügyi finanszírozási technikában kicsit sok pénznek tűnik számunkra, de mindegy, csak azért tegyük hozzá, hogy azt a rendszert ugyanott fenntartjuk az ő részükre is.

Ebből még egy dolog következik: ezeknek a betegeknek vagy ma még egészséges, de potenciális beteg embereknek az ellátási biztonságát semmilyen módon nem veszélyezteti az, hogy egy területi ellátási kötelezettség nélkül lévő praxisban nyugdíjba vonul-e egy orvos vagy ne adj' isten, meghal egy orvos, ugyanis ezek a betegek automatikusan le vannak fedve a területi ellátási kötelezettségben, lesz hova menniük.

Még egy: van egy tévhit, ami, most már úgy látom, kezdi magát berágni a falak közé, miszerint ezek az ellátás nélküli kártyás betegek vagy praxisok - nem tudom, hogyan fogalmazzam meg - bármilyen módon megkülönböztetés alá esnének. Nem esnek megkülönböztetés alá, ugyanúgy üzemelni fognak, ugyanúgy dolgozni fognak folyamatosan tovább, sőt, ha a képviselő úr a törvényjavaslatot megnézi, és pontosan végigolvassa tartalmában, nem vonatkozik rájuk. Igazából még nem is feltétlen feltétele annak, hogy működési joguk legyen ahhoz, hogy ők dolgozni tudjanak. Rendelhetnek akkor is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ha nincs működtetési engedélyük vagy joguk. Ezt próbálják megérteni, ha végigolvassák a törvényt, világosan benne van! Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  257  Következő    Ülésnap adatai