Készült: 2020.08.05.20:44:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

114. ülésnap (2000.02.01.), 203. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Bauer képviselő úr a szabad orvosválasztással kapcsolatban a 27. módosító javaslatra utalt. Logikai probléma van az ön állításával. A következőre szeretném a figyelmét fölhívni. Ha van egy praxis, amelyiknek az átadásáról szól a javaslat, tehát hogy a működési jog szorosan személyhez kötődik, az nem elidegeníthető és nem folytatható. Ön ezt szeretné kivenni, és azt mondja, hogy ezt azért kell, mert a szabad orvosválasztás ez esetben sérül. Felhívnám a figyelmét, hogy ez az orvos mindaddig, amíg aktív és dolgozik, őt az választotta, aki akarta. Amikor ez az orvos történetesen meghal, nyugdíjba megy vagy valami hasonló történik, ami miatt nem folytatja a praxisát, akkor megszűnik ez a tevékenység.

(17.40)

A beteg továbbra is akarhatja őt választani, csak aki meghalt meg nyugdíjba ment, azt nem lehet.

Ilyen értelemben ha ez valóban a szabad orvosválasztás sérelme, akkor sérül - semmilyen más eset nincs, ugyanis nem szűkül a beteg választási lehetősége. Tehát amit ön mond, az egész egyszerűen nem érinti azt, amiről ön beszél, ezért mondtam azt, hogy ez riogatás. Ennek háromféle oka is lehet: tájékozatlanság - ha nagyon udvarias akarok lenni -, félremagyarázás - ha kevésbé udvarias -, és tudok még szigorúbb jelzőket is mondani, ki-ki beosztja, hogy miről lehet szó. Meggyőződésem, hogy a képviselő úr érti azt, amit elmondtam.

Schvarcz képviselő úrnak szeretném elmondani, amennyiben az időm engedi, a preambulumbra visszatérve - próbálok pontosan idézni - a képviselő úr azt kifogásolja, hogy úgy fogalmazunk - és innen van az idézet -, hogy "csak a szakmáját szerető orvostársadalom", mintha ez kizárna bárkit. Nem, szeretném felhívni a figyelmét, hogy a mondat, ha egy kicsit előrébbről kezdi, úgy hangzik, hogy az egészségügyi reform végrehajtása - vessző -, és utána van még néhány kitétel, mint a betegségek megelőzése, felismerése és gyógyítása.

Higgye el nekem, hogy ez elképzelhetetlen az orvosok nélkül! A mondat nem kirekesztő, mindenki mást is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) enged benne megemlíteni. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai