Készült: 2020.08.05.18:53:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

114. ülésnap (2000.02.01.), 187. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  187  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Képviselőtársaim! Béki Gabriella képviselő asszonynak: a lakosságban az a fajta félelem, hogy az önálló orvosi tevékenység a szabad orvosválasztás jogát bármilyen módon is korlátozná, csak akkor merül fel, ha kellően sokat sulykolják, ugyanis a törvényjavaslat sem közvetett, sem közvetlen módon semmi olyat nem tartalmaz, ami ezt bármilyen módon befolyásolná, ezt önök is tudják. Azt hiszem, hogy reális veszélyként nem is merült fel bennük.

Annak viszont nagyon örülök, hogy ezt a preambulumot megemlítette. Én azt emelném ki, és ezt már inkább Vojnik Máriának mondanám el, hogy az általunk javasolt preambulumban szó szerinti idézetben szerepel: "Az egészségügyi reform végrehajtása, a betegségek megelőzése, felismerése és gyógyítása csak a szakmáját szerető orvostársadalom aktív közreműködésével valósítható meg." Ezt én egy kulcsfontosságú mondatnak tartom a preambulumban, amelyre szeretném a figyelmüket felhívni, és nem támogatom azt, hogy az önök által beterjesztett változattal ezt a nagyon fontos kitételt elhagyjuk belőle.

Ha tovább folytatjuk ennek a preambulumnak az ismertetését, azt is idézem innen, hogy a gyógyítás közügy - ez szintén egy olyan kiemelés, amely eddig nem szerepelt, és az önökében sem szerepel -, amelyben az elsődleges felelősség a gyógyító orvost terheli - világosan megnevezi, hogy ki a felelős -, s e munka elismerése, az orvostársadalom helyzetének, ezáltal a betegellátás színvonalának javítása érdekében hozza... Kimondja azt, hogy az orvostársadalom helyzetének javítása és a betegellátás színvonalának javítása szorosan összekötődő két fogalom. Én ezeket nagyon fontosnak tartom, ezért az önök által javasolt - szerintem - rosszabb, ezért nem támogatjuk.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  187  Következő    Ülésnap adatai