Készült: 2020.08.09.23:06:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2000.01.31.), 128. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Képviselő asszony, a hatpárti egyeztetéssel kapcsolatban valóban volt két olyan sarkalatos pont, amire önök nagyon kihegyezték a kérdést: az egyik a határidő volt, amiben én - így igaz, ahogy ön is elmondta - kőkemény voltam. Ennek a törvénynek reményeim szerint január 1-jétől már hatályban kellett volna lennie. Nem így történt, az idő másképp hozta, de a hatpárti egyeztetésen ez valóban az egyik kikötésünk volt.

Az önök javaslata az volt, hogy egy országgyűlési határozatban kötelezzük el magunkat a jövő évi társadalombiztosítási kiadások terhére - ezt semmilyen kormányzat nem tudja vállalni! Önök sem vállalták volna, ha a helyemben vannak, ugyanis ez nem így működik.

A kérdés, amiről szó volt, hogy az alapellátás forrásszüksége mekkora: igen, azt mondtam, hogy üljünk le, beszéljünk róla.

Azt is kértem önöktől, beszéljük meg, hogyan lehet az amortizáció kérdését ebben a rendszerben megoldani: önálló, külön elképzelésként egy alapot létrehozni, vagy esetleg a tényleges finanszírozásban a tényleges teljesítmények, ezúttal a fejkvótarendszer - ami az alapellátásban döntő - emelésével eljuttatni, vagy az önkormányzatoktól ezt a fajta pénzáramoltatást elhozni és a duális finanszírozási struktúrából egy egy lábon álló finanszírozási struktúrát csinálni. Ezt ott elmondtam! Ehhez viszont hozzá kell nyúlni a kétharmados önkormányzati törvényhez, és a részünkről senki nem zárkózott el a rendszer ilyen irányú átalakítása elől, hiszen pontosan ebben gondolkodunk.

Tehát amikor a hatpártira visszautalunk, akkor kérem, még ezt is tegye hozzá, amikor azt mondja, hogy én nem voltam hajlandó elfogadni az önök által megfogalmazott javaslatot, mert ezt én abban nem hallottam. Ha erről tovább tárgyaltunk volna, ebből akár még konszenzus is lehetne - de még most sem késő! Mert még mindig el lehet érni, hogy majd átalakítsuk ezeket a struktúrákat - de kétharmados törvények nélkül ez lehetetlen!

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai