Készült: 2020.09.26.09:48:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

57. ülésnap (2007.03.19.), 157. felszólalás
Felszólaló Lasztovicza Jenő (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az alkotmány rögzíti, hogy a Magyarországon élőknek alkotmányos joguk az egészséghez való jog. Én azt hiszem, hogy ez nagy felelősséget jelent az ön tárcájának, különösen most, az önök reformnak álcázott egészségügyi átszervezése kapcsán.

A nemzetközi szakirodalomban már rég túlléptek azon, hogy a lakosság egészségi állapotáért az egészségügy csak 15 százalékban tehető felelőssé. Ma ez az arány 35-40 százalék. És hol van az a nagy dérrel-dúrral folyamatosan hangoztatott, önök által hirdetett igazságosság, esélyegyenlőség akkor, amikor az önök által kiküldött beutalási rendek nagymértékben ellene mutatnak ezeknek a szép szavaknak? Vagy az a kérdés, hogy ön nem is látta ezeket az anyagokat, mert lehet, hogy ha ön ezt látta volna, azt mondta volna a szakértőinek, hogy ezt azonnal át kell dolgozni? Mondanék egy-két konkrét példát.

A balatonfüredi szívkórház kardiológiai ellátási területe csak a balatonfüredi kistérség 22 ezer lakosára szól. Mi van a megye maradék 350 ezer lakosával? Vagyis infarktusos esetben a beteget először Veszprémbe kell hozni, de ha itt nem tudjuk ellátni, mert nincs meg a megfelelő lehetőség, akkor onnan visszük Balatonfüredre, amikor egyenesen Füredre is lehetne vinni. Vagy legalább ennyire érdekes, hogy a szívbetegek rehabilitációjára létrehozott, országos feladatokat ellátó szívkórházi rehabilitációs 393 ágy beutalási területe szintén csak Balatonfüredre szól. De az is érdekes, hogy a cukorbetegeknek Veszprém megyéből inzulinbeállításra Győrbe kell utazni. Ki finanszírozza ezeket a pluszköltségeket, és mi van akkor, ha a beteg ezt a hosszú utat nem éli túl? (Babák Mihály: Meghal! - Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai