Készült: 2020.09.26.20:28:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2009.12.14.), 149-151. felszólalás
Felszólaló Lasztovicza Jenő (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  149 - 151  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Igen.

ELNÖK: Igen. Öné a szó, Lasztovicza képviselő úr.

LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A 2008. évi CV. törvény rendelkezéseit az irányítási jog vonatkozásában különböző formában lehet értelmezni.

A Veszprém megyei önkormányzat 2003 óta három, a 2007. évtől pedig négy átvett oktatási intézményt működtet Ajkán. Az alapító okirataik módosítását a megyei önkormányzat mint fenntartó határidőben az Államkincstár Közép-dunántúli Regionális Igazgatóságára terjesztette a törzskönyvi nyilvántartásba-vételhez.

(16.40)

Az Államkincstár az átvezetést nem tette meg. Az 1993. évi LXXIX. törvény 102. §-a akként rendelkezik, hogy a fenntartót illetik meg az alapítói jogok. A költségvetési szervek jogállásáról szóló törvény általános szabályokat tartalmaz, míg a közoktatási törvény speciális rendelkezéseket fogalmaz meg az alapítói jogok vonatkozásában, így a közoktatási törvény rendelkezései elsőbbséget élveznek.

A két jogszabály ellentétes értelmezése esetén az Államkincstár nem az illetékes minisztériumok közötti egyeztetést kezdeményezte, hanem a költségvetési szervek jogállásáról szóló törvény rendelkezéseit kívánja alkalmazni a Veszprém megyei önkormányzat hátrányára.

Kérdezem az államtitkár urat: megfelelőnek tartja-e a Magyar Államkincstár eljárását? Kíván-e egyeztetést kezdeményezni az Oktatási és Kulturális Minisztériummal? 2010. január 1-jét követően a megyei önkormányzat által fenntartott ajkai oktatási intézmények és a megyei önkormányzat megkapja-e az igényelt központi normatívákat? Jogsértés megállapítása esetén tervezi-e a felelősök számonkérését?

Várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  149 - 151  Következő    Ülésnap adatai