Készült: 2020.09.20.07:36:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

274. ülésnap (2005.11.30.), 72. felszólalás
Felszólaló Vincze László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Nagyon csodálkozom az ilyen nyugtalan felszólaláson, amit Földesi képviselőtársam megenged magának egy hölggyel szemben. Azt gondolom, egy kicsit nyugodtabb stílusban azért el lehet azt mondani, hogy bizony van trükközés a kormány részéről. A következőt mondanám: a méltányossági nyugdíjjal kapcsolatban egyfajta tenyérből etetés esete áll fenn, hiszen a méltányossági nyugdíjat kérelmezni kell, mert nem jár automatikusan azoknak az időseknek, akik saját jogon nyugdíjasok, és 49 ezer forint alatt van a nyugdíjuk összege. Egyébként pedig erről a lehetőségről nagyon sokan nem is tudnak. Sokan tudnak, de nagyon sokszor találkozom olyan esettel, amikor nekem kell erre ráirányítanom a figyelmet. Való igaz, ha a kérelem bemegy és megfelel az elvárásnak a saját jogú nyugdíjas, akkor megkapja a mintegy 2500-3000 forint méltányossági nyugdíjat, de ehhez háromévente van - illetve előzőleg ötévenként volt - mód és lehetőség hozzájutni.

Ezt is köszönik a nyugdíjasok, de véleményem szerint az lenne a korrekt és igazságos - ha már az igazságosságról beszélünk -, ha automatikusan járna mindazoknak, akik ebben érintettek, és nem kérelmezni kellene, hiszen a tájékozatlanság a legnagyobb igyekezet ellenére is fennáll. Kár ennyire vagdalkoznia képviselőtársamnak, mert nagyon sok igazság van ezekben a dolgokban.

Vagy nézzük meg azt a helyzetet, amikor egy rokkantnyugdíjas, aki már közel van az öregségi nyugdíjhoz, jóhiszeműen próbálta a maga módján kiegészíteni a jövedelmét azzal, hogy két-három sertést tartott, azokat nagy-nagy nehézségek árán felnevelte, de a leadáshoz kellett egy őstermelőit kiváltania, és bizony az őstermelői léte és a három sertés leadása miatt megvonták tőle a rokkantsági nyugdíjat. Hol van itt akkor az a nagy igazságosság? S még hosszan sorolhatnánk a példákat.

A képviselő hölggyel egyetértek, és talán jobb lett volna, ha képviselőtársam is jobban figyel, és nem ilyen indulatos a képviselő asszonnyal.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai