Készült: 2020.09.21.12:31:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

269. ülésnap (2005.11.22.), 193-203. felszólalás
Felszólaló Vincze László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:11


Felszólalások:  Előző  193 - 203  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Régóta feszegetek már egy tabutémát, ami most már szerencsére nem is tabu, hogy lehet-e magyarán mondva vízlépcsőt építeni a Tiszán, hiszen a szükségességét a mostani élet maximálisan igazolja a Tiszán Csongrádnál, hiszen az előző időszakban erre már volt egy kezdeményezés, de anyagi okok miatt ez leállt.

Ennek érdekében kérdést intéztem májusban a gazdasági tárcához, igazából elzárkózást nem tapasztaltam. Helyben, Csongrádon régóta gondolkozunk azon, hogy mi lenne az a nagy munkahelyteremtő beruházás, lehetőség, ami a térség életét nagymértékben befolyásolná, és pozitív irányban mozdulna el a munkahelyteremtés. Ez lenne a Tisza hajózhatóvá tétele. Ez az egyedüli duzzasztómű, vízlépcső hiányzik ahhoz, hogy a Tiszán tömegárut lehessen szállítani, arra azért nincs lehetőség, mert Csongrádtól fölfelé, Kisköréig egy 140 kilométeres szakaszon nem hajózható alacsony vízállásnál a Tisza. Tudjuk azt, amikor ilyen mennyiségű gabonatermés van, hogy tízmillió tonna körüli termés bent van a raktárakban - ebből az Alföldön körülbelül fele -, hiába mondja itt a sikertörténetet a tisztelt Házban miniszterelnök úr, hogy mennyire sikeres az agrárágazat, és be van tárolva gabona, igen ám, de ebből még pénzt a termelő, a gazdálkodó egy fillért nem lát addig, amíg az piacra nem kerül.

 

(18.10)

A piacra való versenyeztetés lehetőségét pedig a legolcsóbb szállítási mód, a vízi szállítás teremthetné meg. De nézzük sorba, hogy mi is történt!

A felszólalásomat követően Csongrádon a helyi önkormányzat támogatta a javaslatot, majd ezt követően júniusban a megyei közgyűlés, konszenzussal. Tehát valahol ez a tabutéma már nem is olyan tabu.

Kérdezzük meg a lakosságot - gondoltuk együtt az európai parlamenti képviselőnkkel -, kérdezzük meg a szakembereket. Megrendezésre került Csongrádon október 28-án a Tisza-konferencia, ahol a Mérnöki Kamara vezetője támogatta a javaslatot, országgyűlési képviselők támogatták, támogatta a megyei közgyűlés elnöke azzal, hogy továbbítja a kérést a dél-alföldi régió vezetőjének, támogatta bizonyos feltételekkel a Kiskunsági Nemzeti Park és természetesen a hajózás egyik legfőbb szakembere, aki elmondta, hogy egy egység a vízen való szállítás, öt-hat körüli a vasúti - ami nem is létezik már lassan, a vagonokat úgy kell bérelni a tömegszállításhoz -, és ennek többszöröse a tengelyen való szállítás. Kedvező tapasztalatokat mondott el a törökbecsei duzzasztásról az újvidéki szakember, támogatta az NFT szakembere, kilencedik szakemberként a KVM szakembere is támogatta bizonyos feltételekkel.

Némi aggályt fogalmaztak meg egyes természetvédők; nem mindenki, mert többen meggyőzhetőek voltak arról, hogy aszályos időszakban az elsivatagosodás elleni küzdelemhez víz kell, és gravitációs odajuttatás nélkül nem igazán képzelhető el, hogy a víz olcsó módon odajusson. Nem beszélve arról, hogy környezetbarát a vízi szállítás, hiszen a metánkibocsátást, amit a tengelyen való szállítás nagymértékben megnövel, a hatalmas tonnamennyiségek elszállítására képes vízi út kompenzálja.

Most ott tartunk, hogy a parlament mezőgazdasági bizottsága 9-én, szerdán támogatta a javaslatot. Az ott elhangzottakból idéznék. Farkas Sándor képviselőtársam vezette elő a témát. “Napirend utáni felszólalásában Vincze László képviselőtársam a csongrádi, illetve a bökényi duzzasztó kérdésében tett fel napirend utáni kérdést az államtitkár úrnak. Az a próbálkozás, amit a képviselő úr és a szakmai csapat, amely foglalkozik ezzel a kérdéskörrel… - nagymértékben támaszkodik a Körös-völgy vízkészletének rendezésére is.ö Itt elmondja a képviselőtársunk, hogy támogató a hozzájárulása, és kérik a bizottságot, hogy járuljon hozzá, támogassa a tiszai vízlépcső és a bökényi duzzasztó megépítését vízgazdálkodási, öntözési és szállítási szükség okán.

Én magam kérem a bizottsági ülésen az NFT II.-be való beemelését, és idézek a mezőgazdaság bizottság állásfoglalásából: “A téma keretében a bizottság foglalkozott a Tisza vízgyűjtő területének fejlesztési lehetőségével, támogatja a Tiszán a csongrádi vízlépcső, a Körösön a bökényi duzzasztó mielőbbi megépítését, a tiszai hajózás bővítése, az öntözésfejlesztés és (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a gazdálkodás feltételeinek érdekében.ö Még egy mondat: gyakorlatilag a lényege a dolgoknak az, hogy a hatástanulmányokat el kell végezni, erre forrást kell biztosítani (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.), és mi sem lehet jobb erre, mint a Tisza-térség fenntartható felzárkóztatása. Az országos területfejlesztési koncepcióról szóló…

ELNÖK: Képviselő úr…

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): …18068-as országgyűlési határozat szerint be kell emelni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és illeszteni kell ehhez a határozathoz.

ELNÖK: Öt perc, nem tíz!

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm az elnök úr türelmét, és befejeztem a felszólalást. Sajnálom, hogy a kormány részéről Göncz Kinga családügyi miniszter ugyan itt van…

ELNÖK: Mindjárt fog válaszolni.

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Fog-e válaszolni?

ELNÖK: Mindjárt fog.

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Jaj, nagyon köszönöm. Nagyon megtisztelő akkor ezek szerint, ha le van ez a szakmai anyag írva…

ELNÖK: Köszönöm szépen. Hat perc…

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): …és tisztelettel várom válaszát.
Felszólalások:  Előző  193 - 203  Következő    Ülésnap adatai