Készült: 2020.08.04.02:03:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

4. ülésnap (2010.05.20.), 161. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:52


Felszólalások:  Előző  161  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy röviden én is hozzászóljak a vitában. Úgy vélem, hogy az Országgyűlés 1990 óta mulasztásos alkotmánysértést követ el, hiszen a Magyar Köztársaság alkotmányának 6. §-a, mégpedig a III. fejezetben, kimondja, hogy a Magyar Köztársaság felelősséget érez a határain kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolatok ápolását. Büszke vagyok arra, hogy 2001-ben tagja voltam annak a parlamentnek, amely meghozta a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvényt, amelyben részben enyhítette ezt a mulasztásos alkotmánysértést.

Sokan szóltak már arról, hogy személyesen is érintettek ebben a törvényjavaslatban. Sokan vagyunk így, hiszen Magyarországon két és félmillió ember közvetlenül vagy közvetett módon, szülei, nagyszülei, ősei vagy barátai, rokonai révén kötődik az elszakított területekhez. Én mint a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke magam is érintett vagyok. Hiszen ha nagyszüleim 15 ezer társukkal együtt nem jöttek volna át Magyarországra, akkor magam is érintett lennék.

Végezetül kérem szocialista képviselőtársaimat, hogy szakítsanak végre a régi reflexeikkel, és fogadják el ezt a törvényt. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  161  Következő    Ülésnap adatai