Készült: 2021.04.17.00:19:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

117. ülésnap (2011.10.10.), 200. felszólalás
Felszólaló Bödecs Barna (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:27


Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÖDECS BARNA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Egy 20 éves egyezményről és egy 20 éves részvényesi jogviszonyról beszélünk. Ez az egyezmény és kihirdetése 1991 óta várat magára. Ezen és minden más hasonló nemzetközi egyezmény aláírása természetszerűleg kormányzati jog, ugyanakkor az Országgyűlést rendre csak egyfajta egyetértési jog jogán kérdezik meg, és ezt is rendkívül idejétmúltan.

Az egyezmény a Közösség keretein belül bizonyítható előnyei ellenére is szuverenitásunk ismételt és egészségtelen korlátozását jelenti. Az Eurofima a finanszírozás jellege szerint egyfajta svájci adómentességgel rendelkező lízingcég, amely tulajdonjog-fenntartással finanszírozza a vasúti gördülőállományt, így a teljesen ki nem fizetett eszközök a nemzetközi társaság tulajdonában maradnak. A finanszírozás ugyan kedvezőbb, mint a szabadpiaci lízingek esetében, de ugyanúgy az eladósodásunkat szolgálja kormánygarancia mellett, mint bármely más ilyen konstrukció.

A Jobbik szerint, mivel a profitábilis áruszállítás úgysem tartozik már a nemzeti vasúttársasághoz, a finanszírozást a közpénzekből fenntartott MÁV-Start járműpark és az azt kiszolgáló MÁV-Trakció járműpark esetében teljesen új alapokra kellene helyezni, azaz nem a vasúttársaság folyamatos eladósításán vagy az adósság átvállalásán, azaz az adófizetők kifosztásán kellene alapulnia a finanszírozásnak. A közösségi közlekedés finanszírozását világos, átlátható alapokra helyezve, a stratégiai céloknak megfelelően, a tulajdonosnak tulajdonosi hozzájárulással, például tőkeemelés útján, és nem nemzetközi pénzpiaci, hanem lokális erőforrások bevonásával kellene finanszíroznia.

A 7. cikk b) pontja az egyezményben a részes állam adó- és vámkivetését korlátozza, ami adott esetben előnytelen lehet Magyarország számára.

Pozitívumként értékeljük, hogy az a nemzetközi egyezmény legalább egyszerűen szabályozza a kilépés lehetőségét abban az esetben, ha feltételei bármilyen szempontból előnytelenek lennének Magyarország számára, ami nem szokásos a ránk nézve hátrányos nemzetközi szerződések sorában. Az egyezmény ránk nézve a ratifikáció letétbe helyezésével hatályosul, azaz döntésének érdemi kihatása van, ugyanakkor tényként kell kezelni, hogy az elmúlt 20 évben a MÁV Zrt. tagja volt ennek a részvénytársaságnak, és 20 éve rendszeresen kötnek ilyen szerződéseket. Ezen szerződések is részei annak a folyamatnak, amelyik most ismét a MÁV olyan szintű eladósodásához vezetett, ami miatt adósságátvállalásra volna szükség a magyar állam részéről. Itt egy 300 milliárdos tételről beszélünk, és ez az idén elmarad költségvetési források hiányában. Ez is bizonyítja azt, hogy ezek a konstrukciók rendre a közfinanszírozású közlekedési társaságok eladósodásához vezetnek, ilyen értelemben nem a köz javát szolgálják.

Éppen mai hír az, hogy Bulgária 50 darab villamos Desiro motorvonatát veszítheti el a törlesztőrészletek megkésett fizetése miatt, ha a finanszírozó német KfW Bank a szerződést emiatt felmondja. Az eurofimás hitelek esetében is Magyarországnak van ilyen kockázata, hiszen ezek a hitelek is tulajdonjog-fenntartás mellett kerülnek folyósításra.

A fentiek alapján a Jobbik Magyarországért Mozgalom, elismerve az egyezményből idáig fakadó előnyöket is, a szavazásnál tartózkodni fog.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai