Készült: 2020.07.15.01:27:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

255. ülésnap (2013.02.25.), 56. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:10


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ahogy ön is említette, február 13-án tárgyalta és fogadta el a kormány azt az akciótervet, amely konkrét vállalásokat tartalmaz, hogy Magyarország miként kíván belépni ebbe a Nyílt Kormányzati Együttműködésbe.

(14.40)

Április 24-én lesz Londonban az az ülés, ahol Magyarország bemutatja a konkrét vállalásait azoknak az országoknak, akik már csatlakoztak. Az alapító államok: az USA, Nagy-Britannia, Norvégia, Brazília, Mexikó, Indonézia, Dél-afrikai Köztársaság és a Fülöp-szigetek voltak. Változó fejlettségű országok, de mindegyikőjük azt vállalta, hogy valamiben előrelép a nyílt kormányzás és a korrupció megelőzése tekintetében.

Nagyon fontos ezeknek a vállalásoknak a kimunkálása során, hogy a civil szervezetek folyamatosan bevonásra kerüljenek. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban minden hónapban működik az a civil szakmai, korrupciómegelőző kerekasztal, amelyen ezeknek a vállalásoknak szinte mindegyike megfordult, és nagyon sok vállalás úgy alakult ki, főleg a közbeszerzéssel kapcsolatos vállalások, hogy azok a civil szervezetek ajánlásait is tartalmazzák. Fontos tehát, hogy amikor nyílt kormányzásról beszélünk, akkor maguk a nyílt kormányzati vállalások se zárt ajtók mögött szülessenek meg, hanem teljesen nyíltan, nyilvánosan, civil szakmai szervezetekkel való folyamatos konzultáció mellett.

A legfontosabbak egyike a költségvetési adatok nyilvánossága ezzel az akciótervvel kapcsolatban. Ez nyilvánvalóan együtt jár azzal, hogy könnyebben hozzáférhetnek az állampolgárok, másrészről pedig erősítjük azoknak a közérthetőségét, hiszen hiába kapnak meg egy kezelhetetlen számsort, ha azt nem tudják értelmezni, akkor igazából csak álszent módon próbáltunk segíteni ezen a helyzeten. Tehát a központi költségvetésnek mind a számszerű, mind pedig a grafikus módozatát nyilvánosságra fogjuk hozni olyan módon, ahogy azt az Egyesült Nemzetek Szervezetének egy bizonyos COFOG nevű, ilyesfajta funkciók osztályozási rendszere nevű szabványa előírja. Tehát e szerint a nemzetközi trend szerint fogunk eljárni.

A közbeszerzési adatoknál a kereshetőség javítására fogunk erőket fordítani, a dokumentumokkal kapcsolatos eljárások sokkal egyszerűbbek, az adatok kereshetősége könnyebb, a lekérdezhetőség elé kevesebb akadály gördül, és így sokkal könnyebben azonosíthatók mind a kiírók, mind pedig a nyertesek. Ebből az adatok összevetése is mindenki számára sokkal egyértelműbb.

A köztulajdonokkal és a közpénzekkel kapcsolatosan, szintén a nyilvánosság erősödésével kapcsolatban azt is előírjuk, hogy ezentúl a különböző ellenőrzéseknek ki kell terjedni mindenfajta közpénzzel foglalkozó szervnél a közzétételre is, hogy közzétették-e a gazdálkodással kapcsolatos azon adatokat, amelyeket a törvény előír, valamint a közbeszerzési törvényen és a pénzügyi támogatások szabályrendszerén is a nyilvánosság irányába fogunk jogszabály-módosítással is lépéseket tenni. Ez ki fog terjedni a vagyonhasznosítási és a beszerzési ügyekre is, és azokat az előterjesztéseket pedig, amelyeket az önkormányzati testületi ülés meghívójával együtt küldenek ki, rögtön akkor, egyidejűleg a honlapokon is közzé kell tenni.

A korrupció megelőzésével és az integritásirányítási rendszerrel kapcsolatos ismeretek az állami szervek tisztségviselői számára kötelezőek lesznek. Azok, akik különböző továbbképzésre mennek, ilyesfajta képzésen is részt vehetnek, és heteken belül indul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem első félszáz olyan hallgatója, aki abban a képzésben vesz részt, mely az integritásirányítási rendszerrel foglalkozik, amelyik igyekszik kiküszöbölni a korrupciós kockázatokat mind az eljárás, mind a szervezet, mind pedig a személyek tekintetében, tehát akkor is, ha egy olyasfajta procedúra van, amely korrupciós kockázatot tartalmaz, és akkor is, ha olyan engedélyezési eljárások vannak, melyek ilyen veszélyt jelentenek.

Ezen túlmenően fontos a tájékoztató kampányok indítása is, erre 120 millió forintot különítettünk el (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amit a civilekkel együtt vitattunk meg.

Kérem tisztelt képviselő urat, hogy ezek alapján válaszomat elfogadni szíveskedjék. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai