Készült: 2020.07.09.10:51:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

253. ülésnap (2013.02.18.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:03


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Kék mezőben arany csillag - ez van az Európai Unió zászlajában, és ez van Székelyföld zászlajában is. Az egyik minden román önkormányzatra, minden román középületre ki van tűzve, a másikat viszont, úgy látszik, sehová nem lehet kitűzni Romániában. Ennek ellenére Magyarországon nagyon sok település meghallotta a szót, és kitűzte a saját önkormányzati épületére, saját közterületeire a székely zászlót.

Engedjék meg, hogy bár az összeset összeszedni nem tudtam, de pár településnek megköszönjük azt, hogy ennyire szolidárisak voltak székely testvéreinkkel. Csurgó és Somogyvár, Cegléd, Kiskunfélegyháza, Rakamaz, Újpest, Budafok, Csepel, Újbuda, Hódmezővásárhely, Somogyvár, Tököl, Vác, Eger, Szentendre, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Zalaegerszeg, Pécs, Diósd, Óbuda, a XVII. és a XVIII. kerület, Zugló, Siófok, Barcs, Tata, Békés megye, Erzsébetváros, Szombathely, Sátoraljaújhely, Miskolc, Vecsés és még lehetne sorolni mindazokat a településeket, ahol kint van a székely zászló, ahol mindenki jelezte, hogy a székelyeknek ezeket a törekvéseit a saját autonómiájukat, a saját önrendelkezésüket innen, Magyarországról is, ahogy tudjuk, szimbolikusan támogatjuk. Hiszen ezer éve ott élnek székely testvéreink, legalább ezer éve azon a földön, ott születtek a dédszüleik, az ükszüleik, és ezen a földön szeretnének ők boldogulni.

Az Európai Unió tagjaként sok más országban, egy spanyolországi katalánnak, vagy egy skótnak Angliában, vagy egy svédnek Finnországban nagyon széles körű jogosítványa van, akár területi autonómiája, saját önkormányzata is van. Ha arról beszélünk, hogy az Európai Unión belül a polgárok egyenlőek és egyenjogúak, akkor, ahogy egy katalánnak van joga Spanyolországban, ahogy egy svédnek van joga Finnországban területi autonómiához, ugyanúgy joga van egy székelynek Románia területén is a saját önrendelkezési jogának gyakorlásához. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.) Ha nincs különbség uniós polgár és uniós polgár között, akkor be kell tartani a jogegyenlőséget ezen a téren is, legyen akár valaki svéd, katalán vagy erdélyi magyar, ottani székely.

Bízunk benne, hogy a román állam is elismeri, hogy identitásuknak ugyanúgy része a román állampolgároknak a magyarság, mint bármilyen más elem. Éppen ezért ennek kibontakoztatásához ugyanolyan jogi lehetőséget kell biztosítsanak, mint bármilyen más egyéb, vallási, világnézeti, szabadidős vagy egyéb tevékenységhez, amelyek szintén a személyiség részét képezik. Bízunk benne, hogy az Európai Unió kisebbségi jogvédő rendelkezései, amelyek például a 2005-2008-as európai parlamenti, kisebbségek védelméről szóló állásfoglalásban szerepelnek, és a 45. cikk szerint az önkormányzatiság elvein nyugvó döntéshozatalt az Unió támogatja, a nemzeti kisebbségeknek pedig elismeri a különleges szükségleteit, amelyek eltérnek más nemzetiségi csoportokétól, és az alkotmányszerződés 14. cikke, amely a kisebbségi jogokat az általános emberi jogok részeként, kulcsfontosságú jogaként deklarálja, az Európai Unióban nemcsak írott betűk, hanem megvalósítandó célkitűzés is.

Magyarország a viszonosság elvét is kérheti Romániától, hiszen az elmúlt egy esztendőben például, ha csak a parlamenti jogszabályokat nézzük, létrehoztuk a szószóló intézményét. A velünk élő nemzetiségek akár a legkevesebb parlamentbe jutott szavazatszám harmadával is teljes jogú képviselőt küldhetnek majd a következő választáson a parlamentbe. És a nemzetiségek ügyeivel foglalkozó bizottság minden bevett magyarországi nemzetiségnek akár szószólóját, akár képviselőjét magában foglalja, és a törvényjavaslatokkal kapcsolatban a véleményét elmondja. A kisebbségi képviselők pedig anyanyelvükön is felszólalhatnak itt a parlamentben vagy a bizottságok ülésein. Csak ha a hasonló viszonosságot kérnénk Romániától, az óriási előrelépés lenne.

De ugyanúgy, amit Románia követel akár az elmúlt hónapokban Szerbiától az ott élő románokkal kapcsolatban, vagy amit Moldáviától követel az ott élő románoknak, mi ugyanazt kérjük, ugyanúgy biztosítsa azt az Erdélyben élő, a Romániában élő magyarok számára; és amit mi itt Magyarországon biztosítunk számukra: hiszen senkit nem zavar, ha valaki egy román zászlót kitűz itt, akár a saját kisebbségi önkormányzatukra, akár más épületekre. Azt kérjük, hogy szintén tegyék meg viszonossági alapon, és biztosítsák így a székelyeknek akár a közösségi autonómiáját is.

(13.40)

A magyar nemzet bővülése, az, hogy 330 ezer nemzettársunk a határon túl már letette az esküt és kettős állampolgár, és az, hogy 385 ezer embernek van összességében beadva a kérelme, biztosítja azt, hogy ahogy az a félhold, ami a székely zászlóban szerepel, egy növekvő fázisban lévő félhold, úgy bízunk benne, hogy a magyar nemzet és a székelyek közösségi jogai is így fognak növekedni.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai