Készült: 2020.07.12.11:16:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2012.12.17.), 40. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:08


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ennek a kérdésnek a rendezésével nem egy hónapos csúszásban van Magyarország, hanem 22 éves, hiszen a rendszerváltáskor kellett volna ezeket a lépéseket megtenni. Akkor fel is állt egy bizottság, Göncz Árpád köztársasági elnök úr volt akkor a törvényben a címzettje ennek a feladatnak, de ez olyan munkát végzett akkor, hogy sok-sok ember, akit akkor meg kellett volna fosztani ettől a nyugdíj-privilégiumtól, bizony átcsúszott ezen a szűrőn, és mind a mai napig is jogtalan és igazságtalan módon kap pótlékot.

A Jobbik nagyon hangos itt a parlamentben, amikor a kommunista rendszerrel kapcsolatos elszámoltatásról van szó, de amikor cselekednie kéne, akkor valahogy nem ennyire, nem ennyire erős, nem ennyire hatékony.

(14.20)

Ha megnézzük Tiszavasvárit, a Jobbik kvázi fővárosát, és ott megnézzük az utcanévtáblákat, bő két év nem volt elég a jobbikos településvezetésnek, hogy mondjuk, a Vörös Csillag utcát vagy a Vöröshadsereg utcát eltöröljék Tiszavasváriban. Amikor saját maguk vannak valahol hatalmon, akkor már nem ilyen szigorúak önmagukkal, akkor elnézik, hogy a jobbikos szavazópolgárok a Vörös Csillag utcából átvágnak a Vöröshadsereg utcára, ez akkor nem zavarja őket. Több mint két év alatt mintegy 30 napos csúszásról van szó, pontosan azért, mert alapos munkát szeretnénk végezni, és a Jobbik máris lemondást követel. Mikor fogja a jobbikos polgármester lemondását követelni a Jobbik azért, mert Tiszavasváriban mind a mai napig Vörös Csillag és Vöröshadsereg utca van? Ha ön következetes, képviselő úr, a saját párttársainak a lemondását is ugyanígy követeli.

Egypár pontatlanság vagy, ha akarom mondani, csúsztatás az ön által elmondottakkal kapcsolatban: ön azt mondta, hogy közel 200 millió forint ilyesfajta pótlékot kapnak azok, akik ilyesfajta vörös érdemrendekkel büszkélkednek. Majdnem igaza van, mert összesen 185 millió forintnyi nyugdíjat kapnak, ebből a pótlék összege - amiből 1 forint is sok, ezzel egyetértek, csak azért tegyük helyre a számokat - 11 millió 445 ezer 295 forint, tehát egy kicsivel kisebb nagyságrend, de ettől függetlenül ez elvi kérdés, nem anyagi kérdés, elvi kérdés, rendezni kell. Ezek az emberek teljesen indokolatlanul kapják ezt a juttatást, miközben nagyon sokan, akiket meghurcoltak, akiknek a körmeit letépték, akiket megvertek, nem engedték továbbtanulni, azok viszont továbbra is elszenvedik mindazokat a hátrányokat. Összesen 1125 emberről van szó, az átlagéletkor 86 év ezeknek az embereknek az esetében, és a többségük már inkább özvegyi jogon kapja a juttatás egy részét, mintsem fő járadékként vagy fő pótlékként. Átlagosan 10 174 forint az, amit felül kell vizsgálni.

Ez a bizottság a munkáját megkezdte, ön is tudja, azzal kell kezdeniük a munkájukat, hogy "C" típusú nemzetbiztonsági átvilágításon esnek keresztül, ez teljesen független a bizottság tevékenységétől, ezt mindenkinek meg kell várni. Ez nyilvánvalóan hosszú időszakra megnehezíti a munka kezdetét, de ettől függetlenül törekszik arra a bizottság, hogy több jogcímen is megvonja ezeket a pótlékokat azoktól, akik az 1945-49 közötti időszakban a demokratikus államberendezkedés felszámolásában játszottak szerepet, és ezért érdemtelenné váltak, akik az '56-os forradalom és szabadságharc leverésében vagy az azt követő megtorlásban vettek részt, akik az 1948-89 közötti időszakban titkosszolgálati tevékenységet folytattak, vagy akik szintén 1948-89 között állami vezetői tisztséget kaptak, és e tisztségben végzett tevékenységük miatt részesülnek ilyen pótlékban, illetve akik a Magyar Kommunista Pártban, a Magyar Dolgozók Pártjában, a Magyar Szocialista Munkáspártban vagy a Kommunista Ifjúsági Szövetségben betöltött vezető tisztségük miatt vagy ebben a tisztségben végzett munkájuk miatt kaptak pótlékot, és emiatt váltak érdemtelenné.

Tehát, tisztelt képviselő úr, itt egy alapos munkára van szükség, nemcsak a nyugdíjiratokat, de a levéltári iratokat is figyelembe kell venni, ezért úgy gondolom, hogy ha egyszer már volt egy hibás vizsgálat, akkor most alaposan vizsgálódjon ez a bizottság, és mindenkitől vonja meg a pótlékot, aki arra érdemtelenné vált.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai