Készült: 2021.06.22.15:27:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

199. ülésnap (2009.03.24.), 102. felszólalás
Felszólaló Hadházy Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:39


Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat 87. §-ához, illetve a 106. §-ához nyújtottam be módosító javaslatot, amelyet az ajánlás 132. pontja tartalmaz.

A javasolt kiegészítések a 2008 májusában benyújtott, a turizmusról szóló T/5655. számú törvényjavaslat 15. §-a és 19. §-a (3) és (4) bekezdésének szövegét veszik tulajdonképpen át. Magyarországon jelenleg 13 ezer kilométer a jelzett turistaútvonal becsült hossza, és ezek döntő mértékben az erdőtörvény hatálya alá tartozó területeken vezetnek keresztül. Az útvonalakkal kapcsolatos egyes kérdések egységes megjelölése és a nyilvántartás rendezése ma már halaszthatatlan feladat. Minthogy a turizmusról szóló törvényjavaslat tárgyalására egy éve nem került sor sajnálatos módon, indokolt a vonatkozó részeknek a jelen törvényjavaslatba történő átemelése.

A 87. §-hoz két új bekezdést tartalmaz a javaslat. A (6) új bekezdés úgy szól, hogy turistaútvonalat jól láthatóan, a külön jogszabály szerinti formában készített és nyilvántartott jelzéssel kell megjelölni. A (7) bekezdés pedig: a turistatérképeknek a jelzett turistaútvonalakat tájékozódásra alkalmas módon kell jeleznie. A turistatérképekre vonatkozó követelményeket jogszabály határozza meg.

Tisztelt Országgyűlés! Az egészséges életmód fontos részét képezi a természetközeli kapcsolat kialakítása. A turizmus egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt javasolt tehát, hogy minél többen minél nagyobb mértékben éljenek ezzel a lehetőséggel. A túrázásnak viszont alapfeltétele, hogy a turista eltévedésének veszélyét a minimálisra csökkentsük. Ehhez a turistaútvonalak közérthető megjelölésére és megfelelő térképekre van szükség.

(11.30)

Ezért a törvényjavaslat kötelezővé teszi a turistaútvonalak jól látható megjelölését, továbbá azt, hogy a turistatérképek a jelzett útvonalakat tájékozódásra alkalmas módon jelezzék. Lényegében ezt a feladatot ma hobbi szinten vagy önként vállalt feladat szintjén szokták elvégezni, az erdőgazdák egy része, illetve civil szervezetek. Időnként megjelennek pályázati lehetőségek is a turistaútvonalak karbantartására, de azt tudom mondani, hogy ez sajnálatos módon nem szabályozott és nem megoldott.

A 106. §-hoz pedig két új bekezdést javasolok. A (10) bekezdés úgy hangzik: "Felhatalmazást kap a miniszter, hogy a turizmusért felelős miniszterrel, a természetvédelemért felelős miniszterrel, valamint a sportért felelős miniszterrel együttes rendeletben határozza meg a turista útjelzések és tájékoztató táblák tervezésének és kivitelezésének, valamint a jelzett turistaútvonalak nyilvántartásának részletes feltételeit." A (11)-es: "Felhatalmazást kap a miniszter, hogy a turizmusért felelős miniszterrel, a sportért felelős miniszterrel, valamint a honvédelemért felelős miniszterrel együttes rendeletben határozza meg a turistatérképek szakmai tartalmának és szakmai kivitelének sajátos követelményeit."

A természetjárással összefüggő, alacsonyabb szintű jogszabályok megalkotására vonatkozó, eddig hiányzó felhatalmazások tehát itt kerülnek elhelyezésre. Tekintettel arra, hogy egyes témák több miniszter feladat- és hatáskörét is érintik, ezért a törvényjavaslat ezekben az esetekben együttes miniszteri rendeletek kiadására tartalmaz felhatalmazásokat. Ez összhangban van a kialakult gyakorlattal és a már meglévő szabályozásokkal. Tisztelettel kérem, támogassák ezt a módosító indítványt.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai