Készült: 2021.06.22.15:44:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

109. ülésnap (2007.11.13.), 237. felszólalás
Felszólaló Hadházy Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:46


Felszólalások:  Előző  237  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Helyi ügyekkel is és a turizmussal is kívánok foglalkozni felszólalásomban, hiszen a Dunakanyar kiemelt turisztikai régió - volt. Ma már nem az. Amikor a turizmusról beszélnek a szakemberek, akkor két régióval foglalkoznak nagy szeretettel: az egyik Budapest, a másik pedig a Balaton. De úgy gondolom, hogy a Budapest központú régiónak egyik izgalmas része lehet a Dunakanyar is.

Nos, ezzel a kis régióval kapcsolatban komoly problémák tapasztalhatók, hiszen a megközelítése, a közlekedése nemhogy javulna, hanem az elmúlt időszakban folyamatosan romlik. Márpedig nagyon jól tudjuk, hogy ahol turizmust kívánunk fejleszteni, oda a megközelíthetőséget biztosítani szükséges. Ebben a régióban épül - épülget - az M0-s északi hídja, a hozzá tartozó autópályával. Százszor, ezerszer elmondtuk már azonban azt, hogy ez az autópálya, illetve ez az északi szektor egy zsákutcában végződik, hiszen Budakalásznál, a 11-es út csatlakozásánál véget ér. Nem sikerült elérni, bár erre számos kísérlet történt, hogy az M0-s északi része folytatódjék a 10-es út irányába, azonban a helyi lobbik és egyéb erők ezt a szándékot megakadályozták. 2008 augusztusára ígérték, hogy készen lesz a híd, és erősen tart a térség attól, hogy nem javulni, hanem romlani fog a helyzet. Mondom ezt azért, mert már érezhető az, hogy a 10-es út járhatatlansága miatt Pilisborosjenő-Üröm-Budakalászon keresztül megindult az autóforgalom a 11-es út irányába. Tapasztalható, hogy Pilisvörösvár-Csobánka-Pomáz-Budakalászon keresztül szintén megindult egy forgalom, és most már a hegyen keresztül - Pilisszentkereszten keresztül - is tapasztalható jelentős forgalomnövekedés.

Éppen ezért mindenképpen szükséges, hogy valóra váljon a kormány által is megígért tehermentesítő, illetve elkerülő út Budakalász és Pomáz térségében. Egyeztetések történtek az elmúlt időszakban, azonban tényleges előkészítő munka nem. Megnézve a 2008. évi költségvetés tervszámait, látható, hogy 2008-ban is hasonló módon fog eltelni az idő, azaz az előkészítő munkákra forrás nem fog rendelkezésre állni.

Ugyanilyen probléma a szigetmonostori híd kérdése is, amit szintén már számos alkalommal a parlament elé hoztam. A legutóbbi alkalommal Kóka János miniszter úr ígéretet is tett arra, hogy ez a híd meg fog épülni, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a szükséges forrásokat biztosítani fogja.

Tisztelt Országgyűlés! A 2008. évi költségvetésben ezek a számok nem láthatók, azaz kimaradtak. Éppen ezért két módosító indítványt fogalmaztunk meg, amelyek arra irányulnak, hogy legalább az előkészítő munkák kezdődjenek el. Hallom azokat a hangokat, hogy miért nem az uniós forrásokra pályázik a térség. Tisztelt Országgyűlés! Azért nem pályázik az uniós forrásokra, mert ez a térség számára csupán egy ígéret marad. Úgy gondolom, akkor válik valóra ez a beruházás, ez a fejlesztés, ha a költségvetésben a szükséges források elkülönítetten jelennek meg.

Tisztelt Képviselőtársaim! Egy másik kérdésre is szeretném felhívni a figyelmet, amely a turizmussal igen szorosan összefügg, ez pedig az értékeink védelme. Nem csupán a természeti értékeink védelmére szeretném felhívni a figyelmet, hanem az épített örökség védelmére is. Az elmúlt években folyamatosan kaptak támogatást kiemelt műemlékeink, például a gödöllői Grassalkovich-kastély - nagyon helyesen -, más kastélyok is, és így ezek között szerepelt például a visegrádi királyi palota is. Azonban néhány éve ez a jó hagyomány megszakadt, és azóta hiába lobbizunk, a szükséges források a költségvetésből mindig kimaradnak.

Éppen ezért szíves figyelmükbe ajánlom azokat a módosító javaslatokat, amelyek műemléki helyreállításra irányulnak, például a visegrádi királyi palotára, de ugyanilyen jó szívvel ajánlanám figyelmükbe a Nagy Gábor Tamás képviselőtársam által benyújtott, megfogalmazott módosító indítványokat is, amelyek a budai vár problémakörére hívják fel a figyelmet. Úgy gondolom, ezek a célok mindenképpen felvállalhatók, jelentős forrást nem igényelnek.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

(17.10)
Felszólalások:  Előző  237  Következő    Ülésnap adatai