Készült: 2020.07.06.05:15:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

287. ülésnap (2013.06.10.), 12. felszólalás
Felszólaló Czunyiné Dr. Bertalan Judit (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZUNYINÉ DR. BERTALAN JUDIT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Nem véletlenül választottam a napirend előtti hozzászólás címéül ezt a Széchenyi-idézetet. Az elmúlt héten, amióta a veszélyhelyzet elrendelésre került, jómagam is a megyei védelmi bizottság elnökeként végigjártam a megyét, végigjártam minden veszélyeztetett helyet a megyében, minden településen a védekezési munkálatok felügyeletét, illetve azokról való tájékozódást megtettem. De hiszen ez is volt a kötelességem.

(13.20)

A veszélyhelyzet elrendelése óta a Duna eddig mért legnagyobb vízállása miatt gyakorlatilag olyan védekezési munkálatokra kellett felkészülni, amire eddig nem volt példa a Duna-parton. Szükség volt sok mindenre. Szükség volt a hivatásosok felkészültségére, a vízügyi szakemberek minden tudására, szükség volt a civilek és nem civilek összefogására, szükség volt helytállásra. Szükség volt helytállásra emberi minőségben, szervezeti rendszerben és szükség volt helytállásra fizikai értelemben. Fizikai értelemben, hiszen a gátakon dolgozó honvédek, a gátakon dolgozó rendőrök, a gátakon dolgozó rendőr-szakközépiskolások és -főiskolások, az ott dolgozó civilek, tűzoltók, mentősök, polgárőrök néha a saját fizikai-emberi határaikat feszegetve nem nézték az órát és nem mentek el aludni, mert tudták, hogy szükség van a munkájukra, mert tudták, hogy még aznap, még azon az éjszakán fel kell építeni a védművet, meg kell csinálni. Közel 40 centiméterrel magasabban kellett védekezni a Duna-vonalon a korábban mért vízálláshoz képest, hiszen a Duna rendkívül magas áradása bizony próbára tett minket. Próbára tett minket emberileg, próbára tett minket fizikailag és próbára tett minket mindenképpen.

Az elmúlt héten a gátakon tapasztalt összefogás, a gátakon tapasztalt munka azonban bebizonyította, hogy ha akarjuk és ha tudjuk, akkor képesek vagyunk arra, ahogy megvédjük magunkat, hogy megvédjük az ott élőket egy rekordméretű vízállástól is, hogy megvédjük az ott élőket a veszélytől, a problémától.

Komárom-Esztergom megye szakaszán is volt több kritikus pont. Volt olyan védekezési pont, ahol korábban sosem védtük azt a települést vagy azt a településrészt. Nem adtunk fel az elmúlt héten egyetlen védekezési pontot sem, megpróbáltuk a lehetetlent. Több ezer katona, több száz rendőr, több ezer önkéntes, több ezer civil és több állami alkalmazott van jelen pillanatban is a gátakon. Mert valóban így van, a Duna ugyan már apad, de a veszély még nem múlt el, hiszen a Duna későbbi folyási területein bizony még az áradás most kezdődik, és a rekordszintű vízállásra ott is számítani kell. Az erőnk nem fogyott el, hiszen mindent megtettünk azért, és az elmúlt napok bizonyítják, hogy a készenlétet fenn kell tartani, a gátakon a figyelőszolgálatot működtetni kell, hiszen bármi történhet. A Duna hihetetlen ereje és a Duna hihetetlen mérete, azt gondolom, hogy mindnyájunkat meglepett az elmúlt napokban.

De látszik az is, hogy a felkészültség, a katasztrófavédelem irányítása, a vízügyi szakemberek szakmai munkája és a civilek, önkéntesek, honvédek, rendőrök együttműködése, összehangolt és szervezett munkája biztosított minket arról, ahogy csak szoktuk mondani a múlt héten: jó reménységünk van, hogy meg tudjuk fogni a vizet. Mára már a Komárom-Esztergom megyei és a győri szakaszon látjuk, hogy az elvégzett munka nemcsak reménységet biztosít, hanem látjuk, hogy meg tudtuk fogni a vizet. De nincs még vége, figyelni kell, mert ahogy miniszter úr is említette, Pilismarótnál még csúszik az ideiglenes gátrendszer, és még a víz utóhatásait kezelnünk kell.

És még egy gondolat, ami nagyon pozitív, és talán én is úgy tudnám jellemezni, hogy megható tapasztalat a gáton. Mindenki nyugodt volt, fegyelmezett volt, és értette, hogy mit kell csinálni. A hivatásosok, legyenek ők katasztrófavédők, tűzoltók, rendőrök vagy katonák, rendkívül fegyelmezetten dolgoztak és rendkívül erősen jelen voltak. Azt is el kell mondjam, hogy ők talán egy picit többet adtak, mint ami a hivatásukból fakad, ők emberként túllépték a saját határaikat. Az elmúlt héten mi a fizikai és emberi határainkat feszegetve, azt gondolom, hogy elmondhatjuk, hogy Magyarország jól vizsgázott. Magyarország árvízvédelemből, az elmúlt hét kritikus helyzeteinek kezeléséből jól vizsgázott.

Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai