Készült: 2020.07.06.10:13:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

156. ülésnap (2011.12.19.), 224. felszólalás
Felszólaló Czunyiné Dr. Bertalan Judit (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 4:08


Felszólalások:  Előző  224  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZUNYINÉ DR. BERTALAN JUDIT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Csak nagyon röviden szeretnék még egyszer az emlékezet számára nyilvánvalóvá tenni dolgokat.

Vágó képviselő úr elismételte a múlt héten két, az esztergomi testület által meghozott döntés esetében az alkotmánybírósági megsemmisítő döntést. Még egyszer mondom, talán lassabban: ez nem azonos a képviselő-testület működésképtelenségével, bármennyire szeretnék ebbe az alkotmánybírósági döntésbe belemagyarázni ezt, és ezért mindent megtesznek.

Az is látható, hogy mivel a részletes vitán való jelenlét már jóval kevésbé volt érdekfeszítő az ellenzék számára, látható a mai napon is, hogy az esztergomiak ügye helyett a saját politikai haszonszerzés a cél az esztergomi törvény során a vitában való felszólalásban (Egy hang a Fidesz soraiból: Úgy van!), ezért nagyon kérem önöket, hogy ne tegyenek az ellen a néhány ezer ellátott ellen és az ellen a néhány száz esztergomi alkalmazott ellen, akik ennek a törvénynek az elfogadását követően kiegyensúlyozott munkakörülményekhez és biztonságos ellátáshoz jutnak.

Azt kérem önöktől, hogy ne keverjék össze a szezont a fazonnal, az almát a körtével. Jelen törvényjavaslatnak az a célja, hogy olyan önkormányzati intézmények esetében a feladatátvétellel biztosítsuk az önkormányzati feladatot, aminek során az elmúlt hetekben az önkormányzati döntések végre nem hajtása miatt nem kerültek közüzemi számlák kiegyenlítésre, így veszélyben van az ellátás biztonsága.

A képviselő-testület néhány esetben - amelyről önök is nagyon jól tudnak - meghozza a működéshez szükséges döntéseket, de ezek nem kerülnek végrehajtásra. Ezektől a végre nem hajtott, de biztosított döntésektől szeretnénk az intézményeket megmenteni, szeretnénk, ha az esztergomi szociális intézményekben, iskolákban a gyermekek biztonsága, a közétkeztetés és az intézmény működéséhez szükséges közüzemek biztosítottak lennének. Azt gondolom, nem oly módon kell ehhez a törvényjavaslathoz hozzányúlni, ahogy önök szeretnének vagy ahogy önök nyúlnak hozzá. Nem kell már az esztergomiaknak az a fajta Esztergom-táblát vagy Esztergom-címert vagy -feliratot pólóra festő politika! Az esztergomiak tényleg azt szeretnék, ha valaki érdemben tenne értük.

Azt tudom önöknek mondani, képviselő úr, hogy az esztergomi intézményvezetőkkel jelen törvényjavaslat során - mármint az átvevő vagy az átvételre kijelölendő kormányhivatallal - egyeztetéseket, illetve tárgyalásokat folytattam: megnyugtató és kiegyenlítő mind az ellátottaknak, mind pedig az ott dolgozóknak ez a megoldás. Kérem önöket, hogy ne használják a pedagógusokat, a gyerekeket és a szociális gondozottakat, a betegeket a saját politikai cirkuszukhoz vagy valamiféle haszonszerzésükhöz. (Folyamatos zaj és közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)

A képviselő-testület működését érintően azt gondolom, nem kell még egyszer elmondanom: az általános vitában és a részletes vitában elmondtam, hogy a kormányhivatal minden olyan esetben, amikor törvénysértő lépést látott a képviselő-testület működésében, megtette a jogszabályi kereteknél fogva rendelkezésre álló eszközökkel azt, amit tehet; ezt követően is meg fogja tenni.

Jelen pillanatban, amire önök hivatkoznak, az az alkotmánybírósági döntés nem elégséges ahhoz az indítványhoz, amelyeket önök ismét alkalmatlan módon, alkalmatlan eszközzel szeretnének egy törvényben rendezni (sic!). Azt gondolom, hogy ami előttünk van mind a zárószavazás előtti módosítókkal, mind pedig a benyújtott törvényjavaslattal, az esztergomiakért szól, az esztergomi gyerekekért, az esztergomi iskolákért, pedagógusokért.

Önöknek ezt kellene támogatni, önöknek emellé kellene odaállni, és nem olyat keresni a vitában, ami nincsen. Ez a törvény nem Meggyes Tamásról és nem Tétényi Éváról szól. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Nem, nem!) Ez a törvény az esztergomiakról szól.

Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  224  Következő    Ülésnap adatai