Készült: 2020.03.28.22:54:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

72. ülésnap, 164. felszólalás
Felszólaló Dr. Ángyán József (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:15

Felszólalások:  <<  164  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ÁNGYÁN JÓZSEF vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban döbbenetes az a helyzet, amit leírt. Ma az a helyzet, hogy olyan jogi környezet vesz körül bennünket, amelyben ezek magyar terméknek minősülnek.

A megtévesztés tipikus esetéről van szó ebben a konkrét esetben, ma ugyanis egy olyan jogi környezet vesz körül bennünket, ahol ha egy művelet Magyarországon történt, akkor az magyar terméknek minősül, és ez az egy művelet adott esetben az átcsomagolás. A leggyakoribb eset éppen ez. Ennek a következménye az, hogy a multinacionális áruházláncoknál végzett vizsgálat azt mutatta - ami döbbenetes, és ellenkezik azzal, amit mi magunk tudunk -, hogy 80 százalékban magyar termékeket forgalmaznak ezek az áruházláncok. Hát ilyen magyar termékeket forgalmaznak, ahol egy művelet Magyarországon történt.

Mit teszünk? A magyar termékrendelet előkészítés alatt van, egyeztetnünk kell az Európai Unióval, és ezért nem tudtuk még bevezetni, kikerült notifikációra az Európai Közösségbe. A magyar termékrendelet világosan meg fogja mondani, hogy mi az, hogy magyar termék: Magyarországon előállított alapanyagból, ha állat, akkor itt született az állat és itt nevelték föl, mindenre gondolva, és a termék is csak akkor lehet magyar, ha ilyen alapanyagból legalább 95 százalékot tartalmaz; ugye, sót, fűszereket, bizonyos dolgokat nem tudunk itthon előállítani, ezért kell valamelyest engedni ebből. A Magyar Élelmiszerkönyv szigorítása zajlik, ennek az átdolgozása zajlik, hogy világos legyen, hogy mitől magyar a magyar termék.

A hungarikumtörvény egy új alapra próbálja helyezni majd ezt az egész problémakört. Szeretnék biztatni mindenkit arra, hogy ha ilyen esetre bukkan, azt a fogyasztóvédelem a jelenlegi törvények alapján is mint megtévesztést vizsgálhatja, és eljárhat az adott cég ellen, mert az a megtévesztés tipikus esete, amit a képviselő úr mondott.

(16.30)

És végül, azt hiszem, egy patrióta gazdaságpolitikára van szükség. Az előző időszak ennek a nyomait sem hordozta. Újra kell tárgyalnunk a viszonyokat az itt forgalmazó (Az elnök a hozzászólás leteltét jelzi.) cégekkel és feldolgozókkal: nem minősülhet magyar terméknek az, ami ma Magyarországon magyar terméknek minősül. Elszántak vagyunk ebbe az irányba továbbmenni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  164  >>    Ülésnap adatai