Készült: 2020.04.04.16:28:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

72. ülésnap, 160. felszólalás
Felszólaló Pócs János (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:25

Felszólalások:  <<  160  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÓCS JÁNOS (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar élelmiszer-gazdaság talpra állítása nemzetstratégiai jelentőségű kérdés - a fogyasztói bizalom helyreállítása ennek sarkalatos pontja.

Végre eljutottunk odáig, hogy a magyar fogyasztók jelentős része kezdi felismerni azt, hogy a helyben termett, jó minőségű, egészséges táplálék fogyasztása az egészségvédelem és a termelők életben tartása miatt nemzetgazdasági szempontból is mekkora jelentőségű kérdés. Van olyan külföldi tulajdonú élelmiszer-kereskedelmi lánc Magyarországon, amely ezt a trendet kihasználva magyarnak hirdeti magát, használja a nemzeti színeket, néhány emblematikus magyar termelő jóhiszeműségét kihasználva erősíti a fogyasztóban ezt a megtévesztő érzést. Mindemellett a hazánkban tapasztalható élelmiszer-jelölési gyakorlat nem segíti a tájékozódást az élelmiszerek eredete, származási helye kérdésében, nem növeli a fogyasztók biztonságát, sőt, inkább elbizonytalanítja a vásárlót.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mitől válik magyarrá egy termék? Magyar-e az a márkázott húskészítmény, amely döntő többségében külföldi sertéshúsból készült? Magyar-e a francia burgonya, amelyet itthon csomagoltak? Magyar-e a Szlovákiában készített magyar édesség? Vég nélkül sorolhatnám a kínai fokhagymától a marokkói paprikáig a példákat, de engedje meg, hogy egyetlen esetet mutassak be, amely a megtévesztő jelölésre hívja fel a figyelmet.

A kezemben tartok két csomag terméket: az egyik étkezési szárazbab, a másik étkezési tarkabab a felirat szerint. (Felmutat két csomagot.) A tasak egyik oldalán a magyar nemzeti színek mellett egy grafika található, ahol a határban a jellegzetes magyar bajuszt viselő gazda szánt a híres magyar szürke ökörrel, mellettük ott csahol a magyar pulikutya.

A másik oldalán nagy betűkkel: "Köszönjük, hogy termékünk vásárlásával magyar munkahelyeket támogat." (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ha van nálunk egy erős nagyító, és elég figyelmesek vagyunk, akkor apró betűkkel látjuk a hátoldalon (Az elnök ismét csenget.) felírva: Származási ország: Etiópia és Kína. Mi ez, ha nem eredethamisítás és szándékos megtévesztés? (Az elnök ismét csenget.) Államtitkár úr...

Felszólalások:  <<  160  >>    Ülésnap adatai