Készült: 2023.02.07.21:58:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

110. ülésnap (2020.03.09.), 84. felszólalás
Felszólaló Dr. Brenner Koloman (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:08


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! „A kultúra nemzeti alap”  aggódó magyar polgárok ezzel a szlogennel tiltakoztak annak idején decemberben, amikor a tisztelt Ház falai között itt is vitatkoztunk arról a kulturális törvényt módosító csomagról, amelyben aztán különböző kultúrstratégiai intézmények összevonásáról, a Nemzeti Kulturális Tanácsról és egyéb módosításokról vitatkoztunk itt, e tisztelt Ház falai között.Én már akkor is kifejtettem ebben a vitában, hogy rendkívül aggályos az a fajta magatartás, amit a Fidesz ezzel kapcsolatban tanúsított, hiszen miután a Fidesz zaklatta a munkavállalókat a rabszolgatörvénnyel, majd zaklatta a tudományt az MTA kutatóintézeteinek elcsatolásával, zaklatta az egyetemeket, majd aztán ezzel elkezdte zaklatni a magyar kultúra művelőit is, és sovány vigasz, hogy az utolsó utáni pillanatban az előzetesen kiszivárgott tervezethez képest aztán a Nemzeti Kulturális Alap kikerült abból a sorból, amelyet teljesen központosított ez a törvénymódosító csomag.

A Jobbik felelős nemzeti néppártként (Felzúdulás, derültség a kormánypárti padsorokban.) a kultúra és annak művelői pártján áll, és mindig is felhívtuk a figyelmet arra, hogy az a fajta, káosszal és kapkodással terhelt erőpolitika, amivel a fideszes kormány a magyar kulturális élethez viszonyul, sajnálatos módon tökéletes módon illeszkedik abba a tudás-, tudomány- és értelmiségellenes irányba, amiről a már említett Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának einstandolása, az egyetemek autonómiájának szűkítése és az oktatás területén is a legújabban bevezetni kívánt NAT is tanúskodik.

Azt gondolom, hogy nagyon árt a magyar kultúra művelőinek a fideszes kormány központosító szemlélete. Nem vigasztal minket az, hogy többek között a Fidesz által létrehozott Magyar Művészeti Akadémia tiltakozása nyomán került ki a Nemzeti Kulturális Alap ebből a törvényből, és fel szeretném hívni ebben az interpellációban arra a figyelmet, hogy bizony nagyon komoly aggodalmak lehetnek bennünk, hogy a kollégiumok tisztújítása során, a Nemzeti Kulturális Alap kollégiumainak tisztújítása során megint nem szigorúan szakmai szempontok fogják vezetni a döntéshozókat.

Azt is szeretném mondani és kérdezni, hogy mi garantálja tehát a jövőben, hogy a kultúrafinanszírozás egyik fontos elemét, mint a Nemzeti Kulturális Alap, mi védi meg a további kormányzati központosítástól, megmarade a szakmai kollégiumok autonómiája, kijelenthetőe, hogy a tisztújítás során semmilyen politikai indíttatású befolyásolás nem történik majd. Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai