Készült: 2021.05.11.12:14:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2001.05.08.), 88. felszólalás
Felszólaló Dr. Vonza András
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VONZA ANDRÁS földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A beregi térségben a 2001. évi tiszai árvíz és az árvíz következtében kialakult belvíz komoly károkat okozott a szántóterületeken, a termő- és új telepítésű ültetvényekben, a gyepterületeken. A minisztérium folyamatosan tájékozódott a vízzel borított földek állapotáról, az állatok elhullását, a takarmánykészletek megsemmisülését, a vad- és halállományban bekövetkezett károkat, talajkárokat felmértük. Ennek alapján számszerűsítettük a károk értékét, majd a kormányhoz fordultunk kárenyhítésért, a központi költségvetés általános tartaléka terhére forrást kérve.

A kormány összesen 1 milliárd 525 millió forintot különített el az agráriumban keletkezett károk enyhítésére. Ebből az összegből a termelők igénybejelentései és a falugazdászok által igazolt kárérték alapján kárenyhítésben részesültek. Az enyhítés mértékét és az eljárási szabályokat rendeletbe foglaltuk. A rendelet értelmében a károsultak elhullott állataik helyébe újat vásárolhatnak, a megsemmisült takarmányt természetben pótoljuk, és a mezőgazdasági területeken bekövetkezett károkat úgy enyhítjük, hogy az újrakezdés biztosítva legyen. A tavaszi vetésekhez vetőmagot biztosítottunk természetben, díjtalanul. Gondoskodtunk a légi növényvédelemről ott, ahol földi gépekkel erre nem volt mód, s támogatjuk az utak, árkok és vízelvezető létesítmények helyreállítását is.

A károk végleges mértékéről a károsult gazdálkodók igénybejelentése alapján tudunk majd képet alkotni. A rendelet intézkedik a kárbejelentés módjáról, a kár tényének és mértékének igazolásáról, valamint a támogatás felvételére jogosító igazolás kiállításáról, amit legkésőbb július végéig a károsultak kézhez kapnak.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai