Készült: 2021.05.11.12:20:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2001.05.08.), 6. felszólalás
Felszólaló Dr. Csapody Miklós (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:40


Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miért fontos Magyarország külső képe? Mert a tükörbe nem csak mi nézünk bele. Ahhoz, hogy a kép a valóságot közelítse, nemcsak az arcnak, de az arculatnak is rendben kell lennie.

Nemzeti ügyről lévén szó, nem kívánok pártpolitikával foglalkozni. Kerülni fogom az országimázs és a központ szavakat is, nem beszélve a happy endről (Derültség az MSZP padsoraiban.), mert a közös cél a folyamatos magyar siker, nem pedig a boldog vég. S hagyjuk végre az imázst; megfelelő szó a magyar arculat is, remélve, hogy arculatunk tényleg megfelelő. Ezért aztán nemhogy 2016 kérdést nem teszek föl, miként szocialista képviselőtársaim, de egyet sem. A 4,2 milliárd és a megnyert pályázat dolgában sem az Országgyűlés, hanem a bíróság ad majd választ.

Nem kérdezni szeretnék tehát, csak kérni. Kérni mindenkit, akit illet, közelebbről az országkép-illetékeseket. Kérni őket arra, hogy vegyék komolyabban a feladatukat, sokkal komolyabban, mint eddig. Nem elég, ha álmok vannak, terveknek is kellene lenniük.

Egyszer régen, még '93-ban, nekem is volt egy álmom: az, hogy végre meg kellene szervezni az országképformálást, hogy megelőzhessük az információs inzultusokat. Ehhez persze nem elég a hiteles itthoni tájékoztatás, az is kell hozzá, hogy minden nagykövetünk, követségi sajtóreferensünk és kulturális intézetünk is tudja a dolgát. Az, hogy fölfogják, mi árt és mi használ Magyarországnak, s aszerint is cselekedjenek.

Ez az álmom nem vált valóra, később meg már álmodnom sem volt érdemes, mert az előző kormány azt mondta, nem kell semmiféle befolyásolás, jó kormányzás kell jó politikusokkal, és akkor kész, jó lesz a külkép is. Csak cáfolni tudom tehát, hogy - idézem - "Azért vannak álmaink, hogy valóra váltsuk őket."

Arra is sokan emlékeznek még, hogy úgymond találjuk ki Magyarországot. Akkor éppen azt mondtuk el teljesen hiába, hogy hagyjuk ezt, nem kell kitalálni, mert Magyarország már elég régen úgymond ki van már találva, és elég jól. Igaz, akkor még előtte voltunk a millenniumnak. A millenniumnak, ami ezeréves évfordulója Szent István művének, az államalapításnak. Az államalapításnak, és nem az álomalapításnak, mert ez itt nem Amerika. Ha tehát a jövő elkezdődött, akkor hagyjuk végre már az álmokat. Nem álmokra, hanem eszményekre van szükségünk. Ennek az országnak eszményekre van szüksége, stratégiára és kitartásra. Csak így érhetjük el, amit a kormányfő mondott a minap pártja kongresszusán, azt, hogy hazánk mielőbb a térség legerősebb és leggazdagabb állama legyen, s hogy ennél csekélyebb célt magunk elé tűzni nem is érdemes.

Egy kutatás azt is kimutatta, hogy a magyar szkeptikus ugyan, de nem pesszimista, és hogy önmaga képességeinek, tehetségének megítélésében már rég nem magabizonytalan. Arra kérem tehát az illetékeseket, hagyjanak föl az álmokkal, és dolgozzanak komolyabban. Ha képesek voltak a hannoveri világkiállításra elegáns, négynyelvű országismertetőt készíteni, ha képesek voltak a Széchenyi-terv bemutatására sikeres külföldi rendezvényeket szervezni több helyen is Európában, akkor igazán kár zavaros ügyletekbe bonyolódniuk. Ha képesek voltak gyorsan és jól reagálni a közelmúlt legdurvább Magyarország-ellenes kampányára, mégpedig briliáns szlogennel, azzal, hogy "Magyarország - jogodban áll szeretni", akkor igazán kár lapos dolgozatokkal, felszínes álbölcsességekkel az alkalmatlanság gyanújába keveredni. (Taps.) Olyan szimpla ostobaságokkal, mint a H betű rejtelmei, "H for Hungary", merthogy a kórházat jelző tábláknál is ránk fog gondolni a világ, és hasonlók. Csak megjegyzem, hogy például a londoni nagykövetségünk autórendszámai már rég nem HUNG-gal, hanem MAGY-gyal kezdődnek, és ennek elég jó oka van. Szívesen beletekintettem volna a H betű összes rejtelmébe, de erre sajnos nem volt módon.

Ezért csak annyit kérek, erőltetett, drága álmodások helyett ötletes, szimpatikus, szellemes, rokonszenves Magyarország-reklámot.

Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 
Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai