Készült: 2021.05.11.06:07:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2001.05.08.), 307. felszólalás
Felszólaló Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:38


Felszólalások:  Előző  307  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Lassan fél éve tudjuk, hogy a költségvetésben szándékosan és előre kitervelten alultervezett gyógyszerkassza nem lesz elég. A negyedévi adatok ismeretében biztosan tudjuk, hogy a kormányzati intézkedések elégtelenek, és az év hátralévő részében meghozott szükségintézkedések legfeljebb lassíthatják vagy mérsékelhetik a túllépés ütemét, de megállítani nem tudják, ezért a gyógyszerkassza bizonyára jelentősen túl fog futni a tervezett mértéken.

Tisztelt Képviselőtársaim! Kinek kell a hosszú távú gyógyszerellátási kérdéseket megoldania? A kormánynak. A kormány azonban ezt nem tette meg.

Tisztelt Képviselőtársaim! Törvényesen akar-e az Országgyűlés eljárni, a gyógyszerkassza túllépésének a következményeit felszámolni, vagy nem? Időben akar-e fellépni vagy nem? Én most úgy találom, hogy kormánypárti képviselőtársaim nem a szakmai és betegellátási érdekeket tartják szemük előtt, hanem kizárólag politikai indítékból halogatják ennek a kérdésnek a megválaszolását, és mélységes csodálatomra és elképedésemre a MIÉP képviselője, aki még világosan látta ezt a kérdést a költségvetési bizottság vitáján, most érdekes módon elállt attól a javaslatától, hogy ezt a gyógyszerkassza-túllépést bizony a törvényben kell orvosolni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez nem egyszerűen szakmai döntés. Önök politikai döntést fognak hozni, amikor ezt az indítványt elutasítják, s ezzel azt a felelősséget vállalják magukra, hogy a betegellátás egyéb gyógyító kasszáiból vonnak el pénzt, veszélyeztetve ezzel a járó- és fekvőbeteg-ellátást, és veszélyeztetik ezzel a betegek biztonságos gyógyszerellátását, az új készítmények listára kerülését, s ezeknek a betegeknek a gyógyulását. Ezekről fog ma dönteni az Országgyűlés, amikor eldönti, hogy tárgysorozatba veszi-e a szocialisták kezdeményezésére benyújtott költségvetési módosító indítványt.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  307  Következő    Ülésnap adatai