Készült: 2021.05.11.11:41:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2001.05.08.), 278. felszólalás
Felszólaló Dr. Homoki János (FKGP)
Beosztás honvédelmi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:34


Felszólalások:  Előző  278  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HOMOKI JÁNOS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A XVIII. kerületben lévő Nefelejcs utca-Tóth Árpád utca-Akadály utca által határolt, feltételezhetően a második világháborúban elesett német katonák maradványait rejtő területtel kapcsolatban a következőkről tájékoztatom:

Pércsi László úr 2000. június 26-án beadvánnyal fordult Erdőné dr. Balogh Zsuzsannához, a XVIII. kerületi önkormányzat jegyzőjéhez, jelezve, hogy az adott területen emberi csontok maradványait találták.

A jegyző asszony 2000. július 4-én kelt levelében tájékoztatta Pércsi László urat, hogy továbbította észrevételeit az ügyben érintett JIT Electronics Hungary Kft. részére.

Mivel az ügyben érdemi elmozdulás nem történt, Pércsi László úr 2000. október 5-én levélben a Honvédelmi Minisztériumhoz fordult, megismételve a korábban leírtakat.

A Hadisírgondozó Iroda a 2000. november 7-én beérkezett ügyiratot az 1995-ben létrejött német-magyar kormánymegállapodás értelmében illetékességből továbbította a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetséghez. A Hadisírgondozó Iroda ezzel párhuzamosan Pércsi László úrral telefonon keresztül felvette a kapcsolatot, majd levélben tájékoztatta őt a Hadisírgondozó Iroda illetékességéről, lehetőségeiről, valamint az ügy megoldását elősegítő javaslatokról. A Hadisírgondozó Iroda vezetője ugyanakkor nyomatékosító levelet küldött a jegyző asszonynak, melyben felhívta a figyelmét a temetkezési törvénnyel összefüggő bel-, illetve a jelzett kormánymegállapodásból következő külpolitikai konzekvenciákra.

Brumbauer István úr, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség exhumálásokkal megbízott csoportvezetője 2000 decemberében felvette a kapcsolatot a XVIII. kerületi önkormányzat illetékes ügyintézőjével. Ennek során szóban megállapodtak, hogy a téli időjárásra tekintettel a kísérleti exhumálásokat, illetve a további exhumálási munkálatokat tavasszal fogják folytatni. Ezen megállapodás realizálásaként 2001. március 7-én helyszíni szemlére került sor (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), melyen a XVIII. kerületi önkormányzat képviseletében Mártonné Nádasi Judit jelent meg.

Az ügy végkifejlete, képviselő úr, hogy a területen végzett talajcsere, illetve mulasztássorozat következtében az exhumálás megvalósítására nem nyílik lehetőség. A mulasztások kivizsgálására a területileg illetékes közigazgatási hivatalnak van lehetősége.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

(16.50)

 
Felszólalások:  Előző  278  Következő    Ülésnap adatai